Проф. Димитров: Визитата на Османи е знак – разговорите трябва да продължат в променена тоналност

„Визитата на министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи у нас е знак, че разговорите трябва да продължат в променена тоналност“. Това каза в предаването „Събота 150“ проф. Ангел Димитров, първият ни посланик в Скопие след разпадането на Югославия, сега съпредседател на съвместната историческа комисия.
Комисията ще има заседание в края на новата седмица.

„След близо 11 месеца това е първата работна среща и решаването на всички въпроси в една-две срещи би било трудно“.

В предаването „Събота 150“ проф. Димитров коментира обръщение на група учени, в което се казва, че разговорите между двете страни вървят към задънена улица заради „институционално влиятелни български учени, които не говорят езика на съвременната историография“.

„Не ми е приятно да говоря за този текст. Той се появява в изключително неподходящо време. Няма адресат. Лансират се спорни тези. Подхвърлят се внушения, които имат повече политически характер… Броени дни преди опита да възстановим нормалната работа на съвместната комисия, в този текст се внушава, че българската част от комисията е професионално остаряла и диалог е невъзможен“.

„Българската страна в съвместната историческа комисия със Северна Македония не е участвала в изработката на Разяснителния меморандум относно отношенията на Република България с Република Северна Македония в контекста на разширяването на Европейския съюз“, допълни проф. Димитров.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар