Проф. Генчо Начев: Ковид-19 ни научи, че лекарят трябва да се пази, за да е полезен на пациента си

Кризата с пандемията се отрази негативно на болница „Света Екатерина“. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

От средата на март болницата спря плановите операции и така продължи през целия месец април. Едва през юни болницата се върна към обичайната се дейност, посочи проф. Начев.

„Сега почти сме достигнали средномесечната натовареност. При всички случаи хората не трябва да тичат за каквото и да било до болницата. Когато обаче един хронично болен трябва да провери сърцето си на ехокардиография на всеки три месеца, той не трябва да изпуска този момент. Страхувайки се от коронавируса, пациентите спазват всички предпазни мерки, допълни проф. Начев.

„Практиката ни научи, че този вирус засяга и сърцето с образуване на тромби и в някои случай има симулация на инфаркт“.

„От философска гледна точка вирусът ни научи, че един лекар, за да е полезен на пациента си, трябва да се пази той. Медицинският състав трябва да се запази, за да бъде полезен на пациента си. Един директор на болница е длъжен да се грижи за това“, допълни проф. Начев.

Специалисти от „Света Екатерина“ извършват прегледи по инвазивна кардиология във врачанската болница „Христо Ботев“, добави проф. Генчо Начев.

„Специалисти от Света Екатерина консултират пациентите там, извършват се на място инвазивни изследвания диагностика и терапия. Съдовата хирургия работи от две, три седмици съвсем усилено с две, три операции дневно.
Същевременно всички пациенти, които са по-сложни и не могат да се лекуват там се пращан в „Света Екатерина“, ние изпращаме линейка взимаме ги и ги лекуваме тук. Имахме интересен случай от Враца“, обясни той.

Проф. Начев разказа как пациент претърпял катастрофа във Враца е бил транспортиран в „Света Екатерина“ в София. Там е било извършено всичко необходимо и пациентът е бил спасен. Това е една високо квалифицирана помощ. Във Враца са щастливи затова, че на място имат една прекрасна лаборатория, отбеляза проф. Начев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар