Проф. Гайдарски: Не е време за избори в БСП! Най-разумно е в неделя да не приемем оставка на Нинова!

– Кой е най-големият Ви кошмар за конгреса в неделя, проф. Гайдарски?
– Самият конгрес е най-големият кошмар, защото той изобщо не трябваше да се провежда по това време. Беше абсолютно ненужен!

– За да разберем как се стига до една ситуация, трябва да се върнем в началото. Кое е събитието, което обуслови този резултат – свикване на сесия на 49-ия конгрес на БСП?
– Изборите за Европейски парламент бяха натоварени с прекомерно големи очаквания. Стигна се дотам, че в някой хора се създаде впечатлението, че ако БСП не спечели тези избори, това ще се отрази много зле и на кампанията за местни избори през есента. Това мнение се разпространи като епидемия – започна от едно място, плъзна по партийните организации и накрая цяла България разбра, че БСП се напъва на всяка цена да спечели тези избори. Оттам започна, това е началото! Много хора си мислят, че началото е след изборите, не тук е началото! Да, по принцип една партия в опозиция трябва да се бори да спечели повече места в Европейския парламент. Но едно е да се бориш за повече места в ЕП, съвсем друго е да искаш да спечелиш повече на местните избори. Тук е голямата грешка, която направихме. Това се отрази на изборната кампания и оттам – на резултата.

– Какво очаквате да се случи в неделя?
– О, много неща! Първо, Корнелия Нинова е подала оставката си. Нещо, с което аз лично категорично не бях съгласен. Човек, когато бърза да вземе решение, греши. Никой не й искаше оставката! Нямаше нужда от оставки в ситуацията, която се създаде след изборите. Защо?! Вярно, ГЕРБ ни победи, но ние сме единствената партия, която повиши броя на депутатите си в Европарламента – бяха четирима, сега са петима. Увеличихме гласовете си. Ако се върнем малко назад във времето, в 43-ото Народно събрание БСП имаше 39 депутати. 39! И никой от ръководството тогава не си подаде оставката (лидер на партията през октомври 2014 г., когато се провеждат парламентарните избори е Михаил Миков, но той оглавява БСП същата година през юли – б.р.). Сега имаме два пъти повече депутати – 80, по наше предложение и с наша помощ беше избран президент. И при положение, че сега, на тези избори увеличаваме и получените за партията гласове, и броя евродепутати, защо беше необходимо председателят на партията да подава оставка?

– Но оставката на Нинова е факт. Тя ще бъде ли поставена на гласуване от конгреса?
– Има няколко варианта. Да се предложи да не се приеме оставката й и конгресът да гласува това предложение. Конгресът може да й гласува вот на доверие. Може, обратно, предложението, което се гласува, да е вот на недоверие. Има доста варианти, на самият конгрес ще се разиграят. Изпълнителното бюро не е взимало решение точно как да се постъпи.

– БСП вече е разделена – вчера видяхме писмата на организациите й в Бургас, Русе, Силистра, Стара Загора, Пазарджик, Казанлък, които застават категорично зад Нинова и изразяват подкрепа за водената от нея политика. От друга страна сред критиците й са лидерите на две от най-големите организации – Пловдивската и Варненската Георги Гергов и Красимир Янков. Всяко гласуване няма ли допълнително да разделя партията?
– Ние сме демократична партия, трябва да се вслушаме в гласа на мнозинството. Ако тези, които искат Нинова да не ръководи партията, надделеят – така да бъде. Но, ако повече гласове получи становището, че Корнелия Нинова трябва да продължи да ръководи партията, те трябва да се съобразят.

– Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че има предложение за промени в устава, предвиждащи да се върне възможността за избор на лидера и от конгреса.
– Не може да се разглеждат промени в устава! Това е пето заседание на 49-ия конгрес. БСП има нов устав, който бе приет на първото заседание на 49-тия конгрес (б.р. – конгресите на БСП са постоянно действащи и делегатите им могат да се свикват по всяко време).

– Когато подаде оставка и обяви това пред медиите, Нинова очерта следната пътна карта – оставка; конгрес, който я констатира и одобрява правила за избор на председател от цялата партия; вътрешнопартийни избори до края на юли; новият лидер поздравява социалистите на събора на Бузлуджа. Как ще стане това?
– Единият вариант за развитие на конгреса е такъв – конгресът констатира оставката и избира временен председател. Но колегите, които внесоха поправките в устава, имат друг вариант – променя се уставът, връща се старият устав – конгресът да избира председател. Но новия устав временният председател на партията трябва да бъде един от заместниците на сегашния. Но, ако гласуваме по стария устав, може да се избере и някой друг.

– Ако остане сегашният устав, този изпълняващ длъжността, трябва да организира вътрешнопартийните избори, така ли?
– Точно така.

– Смятате ли, че могат да се организират честни, прозрачни вътрешни избори за месец и половина?
– Може, но е много трудно. Лято е, хората тръгват на почивка, голяма част от членовете на партията са по селата, в малките градове. Имат си работа през лятото, не им се занимава с глупостите, които ние правим тук. А, за да бъде проведен правилно изборът, има критерии. Ние сме над сто хиляди – членовете на БСП. Представете си, че гласуват само 20 000 – 30 000. видяхме какво стана на евровота, активността беше малко над 30%. За да бъде валиден изборът за председател на БСП, в него трябва да са участвали повече от половината от членовете на партията.

– Как ще се гарантира, че всеки член на партията ще може да гласува? Ще отворите секции навсякъде, където по време на избори има секции – на последните избори секциите бяха 12 081?
– Не. Общинските партийни организации ще организират изборите.

– А хората от селата как ще стигнат до общинския център, ще ги извозват ли?
– Не е лесна работа, особено в такъв сезон. Според мен има възможност конгресът да спре това. Ако в самото начало конгресът гласува „За“ председателя, се спират нещата. Но разбира се, трябва и Корнелия Нинова се съгласи. Защото, както казах, има и друг вариант – тя казва „Не!“ и почваме наново.

– Това няма ли да е действие на инат?
– Казвам какви са вариантите. Спомнете си заседанието на Националния съвет, на което тя каза, че няма да поеме отговорност при загуба на европейските избори. Но сега, понеже е чувствителен човек, каза, че ще поеме отговорността и го прави като подава оставка.
Но според мен времето за търсене на отговорност с оставки е след местните избори, ако ги загубим.

– Ако БСП избере нов лидер на вътрешни избори, но после загуби местния вот, може да се иска оставката и на този лидер, нали така?
– Да.

– Но тогава ще влезете в спирала на непрекъснати вътрешни битки, как може да очаквате, че народът би ви поверил властта в страната?
– В демократичните партии е така, има я тази опасност. БСП е демократична партия, не сме ГЕРБ, където щом не харесваш лидера си вън. Там всеки един може да си отиде, само лидерът – не. Въпреки че непрекъснато ни наричат комунисти, те действат по комунистически, не ние.

– Какво е вашето желание за развой на конгреса в неделя?
– Двете групи, особено тази, която непрекъснато действа срещу решенията на Изпълнителното бюро и специално срещу Корнелия Нинова, да се примирят и да изчакаме изборите. Местните избори са много важни. Дали ще имаме пет, шест или седем депутати в Европейския парламент не е толкова важно, но дали ще имаме сто или сто и петдесет съветници и кметове в страната е изключително важно!
Трябва да мислим за местните избори! А ако партията не е единна, как ще ги спечелим?! Защото който и да изберем сега, той няма да бъде избран с голямо удоволствие и любов. Затова, без да съм говорил с Корнелия Нинова, смятам, че най-разумното, което трябва да се направи е оставката й да не бъде приета и всички заедно да работим за спечелване на местните избори!

– Проф. Гайдарски, оптимист ли сте? Смятате ли, че може да има помирение между двете групи?

– Да, оптимист съм!

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар