Проф. Габровски: Не беше редно да се затворят болниците преди баровете и дискотеките (ВИДЕО)

Здравеопазването винаги е на ръба – между живота и смъртта, ние сме на ръба и се мъчим да направим всичко възможно, за да останат колкото се може повече хора от светлата страна, коментира в предаването „120 минути“ по бТВ проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“.

„В момента системата е подложена на огромен натиск. Доколко огромен ще бъде, зависи от всеки един от нас, от цялото общество, защото този натиск е пропорционален на нашето поведение – безотговорно или по-ангажирано и отговорно“, допълни той.

Според него можем да постигнем един разумен контрол, който да ни позволи да преминем през това предизвикателство – COVID-19.

Болните с коронавирус в „Пирогов“ вече са над 100, ситуацията ескалира, посочи проф. Габровски. По думите му вече е по-голям и броят на тежко болните, които са интубирани – 11 човека.

„В ситуация на такава ескалация спирането на плановия прием в болниците беше добро решение, но при първа възможност трябва да бъде възстановен и със сигурност не беше редно да се затворят болниците преди баровете и дискотеките“, отбеляза зам.-директорът на „Пирогов“.

„Не смятам, че отхвърлянето на една заплаха е адекватен подход. Това, което много тежи и в тази криза се обостри, което много ме напряга е войнстващото невежество и посредственост“, посочи проф. Габровски.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар