Проф. Владимир Чуков: Темата за Васил Божков едва ли е била главна в разговорите на Наришкин в ОАЕ

Видно е, че офанзивата на руско-иранско-сирийската коалиция в последната бунтовническа провинция Идлиб трябва да се впише в сериозни задкулисни контакти. Въпросът е защо след като повече от година и три месеца Москва си затваряше очите за неспазването на споразумението от Сочи /според нея/, се активизира сега.

Аргумент в това отношение е, че по този начин тя слага край на логиката на тригодишните топли тактически отношения между Анкара и Москва. Очевидно има събития, които карат Кремъл да сложи под въпрос желанието си продължи процеса на ерозия на южния фланг на НАТО, флиртувайки с Турция. Залогът е бъдещето на Сирия, в която тя спечели войната, но мирът е все още твърде далеч. Нещо повече, икономическото положение на Сирия предвещава събития, които ще бъдат сходни с тези в съседните Ирак и Ливан.

Според близкоизточни медии ключът за разбирането на новата ситуация е интервенция на Обединените арабски емирства, която след 2013 г. /опитът на преврат в Абу Даби от Мюсюлманските братя/ възприема Турция като един от своите най-сериозни опоненти. Нещо повече, към тази арабска държава трябва да прибавим и Саудитска Арабия, която се чувства унижена не само от факта, че Анкара напълно монополизира сирийската опозиция /въпреки налетите от Рияд милиарди долари в нея/, но и беше основен мотор в дискредитирането на международна сцена на престолонаследника Мохамед бен Салман след убийството на журналиста Аднан Хашоги.

През 2013 г. квартетът Египет-Саудитска Арабия-ОАЕ-Бахрейн обяви движението Мюсюлмански братя за терористична организация, възприемайки Турция като основен генератор на идеите и кадрите на тази ислямистка партия. В същото време Ердоган обвини ОАЕ, че са финансирали Фетула Гюлен, за да направи той опита за преврат през 2016 г. Антагонизмът ОАЕ-Турция е непреодолим, докато начело на тези две държави са настоящите им ръководства.

Редица анализатори считат, че срещата на ръководителите на сирийското и турското разузнаване Али Мамлук и Хакан Фидан преди около месец в Москва, е вкарала сирийската сага в нов политико-военен завой. Множество съпътстващи събития обърнаха положението с главата надолу, което може да пренареди наблюдаваната от 9 години ситуация.

Преди известно време представител на Дамаск заговори за определянето на месец юни да слагане на край на бунтовническото присъствие в Сирия. В това се има предвид най-вече окупираните от Турция или поставени под неин контрол територии /вследствие на операциите Ефратски щит, Маслинова клонка и Извор на мира/, в които на терен управляват бунтовниците. На първо място, се има предвид стратегически разположената провинция Идлиб. Всъщност значимостта на месец юни е свързана с това, че тогава влиза в сила, приетият от САЩ закон „Кайсар“.

Става въпрос за налагане на санкции на Сирия, подобни на тези на Иран. Ако това стане, икономическата и съответно политическата перспектива пред Сирия за възстановяване и завръщане на международната сцена би граничила с нула. В същото време периодът до юни за премахването на джихадисткото присъствие в Идлиб звучи твърде оптимистично, имайки предвид разположението на силите там. Анкара всеки ден дислоцира нова жива сила и бойна техника, готвейки се за сериозен сблъсък с руско-иранската-сирийската коалиция.

В тази светлина близкоизточни източници информират, че ОАЕ са направили своята оферта на Москва, с цел деблокирането на положението в Сирия, но за сметка на руско-турското разбирателство. Видно е, че в офертата е маркирана и значимата роля на Саудитска Арабия, която стана домакин на създаването на сирийската опозиция, включена в настоящия момент в т.нар. Конституционната комисия.

Според споменатите източници предложението на Абу Даби е КПП Насиб между Сирия и Йордания да заработи в нормален режим, да се активизират сирийските пристанища Тартус и Латакия, които могат да функционират единствено, ако бъдат отворени стратегическите пътища М-4 и М-5. Всъщност по този начин се осигурява морски достъп на икономическата столица на Сирия – Алеппо. Именно поради тази причина армията на Башар Асад прогони въоръжената опозиция от тях.

Ключът на офертата на ОАЕ е техния ангажимент към Москва Абу Даби да отложи или поне да постави в „пробен срок“ действието на американския закон „Кайсар“. Вероятно именно това е била основната тема за разговор между ръководителя на руското военно разузнаване Сергей Наришкин и неговите домакини от ОАЕ, в това число и генерал-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е ръководител на службата „Държавна сигурност“. Очевидно излъченото от официалната информационна агенция на ОАЕ съобщение е насочено към Турция, а не към България.

Българо-емиратските отношения са прекрасни. В ОАЕ се намира най-голямата българска общност от всички останали арабски страни. Според емиратски дипломат в София тя наброява понастоящем около 8000 души. Съобщението е по-скоро удар срещу Турция, с цел да покаже, че партниращата с Анкара Москва е склонна да се обърне към ОАЕ по такава важна за Турция тема като Сирия. Вълнуващата България тема за екстрадирането на бизнесмена Васил Божков реално не съществува в емиратските медии. Двата процеса са несравними по значимост за властите в Абу Даби.

От друга страна, ОАЕ са поискали от Москва да бъде деблокиран процесът на политическия преход в Сирия. В тази светлина, желанието е да бъдат включени представители на кюрдската автономия в преговорния процес в Женева, постоянно игнорирани от Турция. Последните трябва да бъдат включени в „опозиционната квота“.

В тази връзка Рияд се е ангажирал да промени профила на сирийската опозиция, бидейки домакин на учредителния конгрес през 2015 г. и реално кръстник на опозиционния субект „Висш преговорен орган“. Сериозна заявка за ангажимент в това отношение е заявил техният арабски съюзник и непримирим опонент на ердоганова Турция – Египет, ръководен от личния съперник на турския президент генерал Абдул Фатах Сиси.

Очаква се именно в Кайро през март да се състои конгресът с кадровите промени в сирийската опозиция. Среди, близки до специалния представител на ООН за Сирия Гард Петерсън, също заявиха, че очакват в средата на месец март да се проведе среща на мини-Конституционната комисия, което ще е белег за своеобразно желание за деблокиране на политическия процес. Преди 10 дни медиите отбелязаха присъствието на емиратска делегация в кюрдските райони в Сирия и среща с ръководството на автономната администрация след приблизително двегодишно затишие па въпроса. Темата е била икономическото съживяване на населените с кюрди области.

Ако всички тези данни са верни, това означава опит за изтеглянето на чергата под краката на Анкара от арабския блок ОАЕ-Саудитска Арабия-Египет на сирийската военно-политическа сцена. Това става със задкулисни контакти с Москва, чието тактическо партньорство с Ердоган в тази арабска страна е за сметка на минимизирането на ролята на арабския компонент в сирийския пъзел.

Не е ясно обаче как ще реагира Вашингтон на тази нова ситуация. Специалният представител за Сирия Джейм Джефри заяви в Анкара, че САЩ застават зад съюзника си Турция в Идлиб, предоставяйки разузнавателна информация и военна техника, но изключи американско военно присъствие. Прави впечатление, че темата за смяната на Башар Асад отново бе подета от медийни източници в Персийския залив, което е основното условие за САЩ по отношение на Сирия.

Не е ясно дали това не е била една от темите на споменатите емиратско-руски разговори в Абу Даби. Вероятно това е медийна ръкавица към Москва, която ако тръгне на този ход, ще има трудности със съюзника си Иран. Едва ли обаче Ердоган ще се задоволи лесно с редуцирането на неговия дял от сирийската „пита“ за сметка на неговите арабски противници. Времето ще покаже какво ще стане, тъй като той е дал ултиматум на сирийската армия да се оттегли от завзетите нови територии в Идлиб до края на февруари.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар