Проф. Владимир Чуков: Съществуват джихадистки форуми, чатове, където всеки може да влезе

16-годишният ученик от Пловдив с повдигнато обвинение за подготвен атентат отново извади на преден план темата за пипалата на групировки като „Ислямска държава“ и проблема с радикализацията. Пловдивският младеж обаче е почти незабележим случай на фона на стотиците добре образовани млади мъже и жени, избрали доброволно да се присъединят към редиците на джихадистите. Как крайна и кървава идеология продължава да печели съмишленици и каква е технологията на вербуването?

Отговорите търсим с арабиста проф. Владимир Чуков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Интервю на Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

– Проф. Чуков, случаят от Пловдив действително порази обществото, напомняйки, че подобни неща имат потенциал и у нас да се случат. Какъв е вашият прочит на случая?
– Случаят е изключително сложен, интересен за нас експертите. Ние естествено ще го сложим в нашата многотомна емпирика, нашата експертиза, която сме натрупали през годините. Интересен е, тъй като става въпрос за прецедент в българското общество. Да, ние до този момент имахме български граждани, които бяха обвинени от българските правоохранителни органи за съпричастие към „Ислямска държава“, но те някак си бяха по-скоро външни. Става дума за български гражданин от сирийски произход, ставаше въпрос за един българин, който дойде от Австралия, няколко логистици и т.н. Но тук става дума вече за етнически българин, и то човек, който е все пак в една елитарна прослойка. Тоест става дума за една друга социална група, която наистина трябва да ни накара да се замислим. Към момента експертите поставят акцент при анализите на личното, персонално, психологическо, социално. Аз си мисля, че в експертните среди трябва да постави акцент върху по-скоро политическия нюанс, тоест какво би могло да се случи, ако наистина беше гръмнала бомбата, ако наистина беше стигнала процедурата до края. Или това, че тук „Ислямска държава“, това, което ни показаха като литература, имам предвид като аргументи от страна на правоприлагащите органи. Аз си мисля, че в случая лека-полека се появиха някои допълнителни детайли, които някак си трябва да ни насочат най-вече към личността на вербовчика, естествено, без да игнорираме и мотивите, които са накарали това момче да наложи като авторитет някакъв външен човек за сметка на личностите на майката и на бащата, тоест на семейството. Това е много сложен процес, който трябва най-вече да изследваме в публичната политическата страна и това трябва да стане в рамките на една специализирана експертна среда и да се направят съответните анализи.

– Към какво сочат данните, които към момента имаме за вербовчика и хората, осъществили връзката?
– Важна е мотивировката на един човек да се вслуша, да попадне в пипалата на хидрата. Водещи са идеологическите или доктриналните причини. Ето за тях можем да говорим в някаква степен в нашия случай, тъй като това, което се разбра, е, че момчето е направило опит да приеме исляма. Дали го е приел, дали не го е приел, това вече е отделен въпрос, но това е стряскащото в случая. Втората причина това са емоционалните причини, които тласкат много хора, но не мюсюлмани, не от Близкия изток, да се присъединят към тази армия на джихадистите. Например известни личности се присъединяват към джихадизма благодарение на чисто нарцистични причини. Това са хора, които искат да бъдат във фокуса на световното внимание. Ние видяхме футболисти, певци, всякакви хора, които са във фокуса на медиите. Също така има още едни причини, това са финансови, материално-финансовите причини, които маргинализират слоеве. В нашия случай не става дума за това.

– Можем ли да говорим за криза, криза на идентичността, на религията, на осъзнатостта и може би това лутане тласка в една посока, която оказва се, в повечето случаи е грешна?
– Тази крехка възраст, на каквато е нашият съгражданин, 16-годишен, става дума за два фактора, които определят неговото битие и респективно неговото съзнание. Първо, това е училището. В случая училището е елитно и причината няма как да се търси там. Вторият, мисля, че по-същественият фактор, това е семейството. И оттам вече идва криза на личността. Тоест търсене на алтернативен авторитет, нещо, което се е случило вътре в семейството, нещо, което фактически го е извадило от руслото, така че освен семейството той напуска и своята нормална социална комуникативна среда и се появява алтернативният авторитет, който се нарича вербовчик. Тоест той го изважда от един определен свят, който е неговият свят, и го вкарва в един имагинерен. За съжаление той не може да осъзнае, че това е фикция, този свят не съществува. Но това е вече характерно за всеки един човек. Наистина са сложни тези психологически трансформации. Пак още веднъж искам да кажа, че в конкретния случай за нас е по-важен вербовчикът, този, който го е омотал в мрежите и този, който за съжаление му е дал инструкции, казал му е какво да прави. Очевидно това е по-интересното за нас вече като общество, като държава и да кажем като сигурност. Вие си представете какво би могло да се случи в обратния ред. Тук веднага може би ще кажете „ние как да го установим този вербовчик“. Съгласете се, става дума за един достатъчно дълъг период от време, може би около година това момче е контактувало с него, и то с модерните средства за комуникация, „Телеграф“, а може би и по някакъв друг начин. Има джихадистки форуми. Това са всъщност чатове, където всеки може да влезе, да изкаже някакво мнение, да комуникира със съответния човек, който не познава. И то са обикновено форуми, които имат различни линкове, отделни секции. Постепенно това момче е било зарибявано на базата на търсене на близост с него – приятелски контакт, приятелски разговор, убеждаване с някакви аргументи, които са му се сторили, че са много по-силни отколкото аргументите на майката и бащата. И съответно се е стигнало до един момент, в който той вече със своето знание е поставило на първо място, на пиедестал алтернативното съществуване, алтернативната група, вместо онази, с която той е израснал. Така че по-важно е този вербовчик, а със съвременните средства за комуникация няма как да се скрие.

– Дава ли обаче необходимия ефект тази дългосрочност, казвате минимум година продължава подобна комуникация? Докъде стига тази вербовка, има ли момент на осъзнаване от страна на вербувания, от страна на жертвата при може би при евентуален сблъсък с действителността, при евентуална среща?
– Практиката е много богата. Да, има случаи на осъзнали се. Преди три-четири години имаше случай със двама японци, кандидат-джихадисти. Единият е бил собственик на магазин за видеоигри. Искал е вместо да играе игри в неговия имагинерен свят, да отиде от Япония в Сирия и да прилага наученото от игрите на място – да убива. В един момент обаче, когато стига до границата, вижда, че обстановката в Турция, респективно от другата страна на границата в Сирия, въобще не прилича на тази, която е в неговите игри, и той сам се отказва. Естествено, че му помагат и съответно информираните служби. Те го разколебават буквално на една крачка от това да се присъедини към „Ислямска държава“. В конкретния случай ние, слава Богу, нямаме осъществено пътуване, то вече и няма и къде да се пътува. То няма къде да се отиде, тъй нареченият халифат не съществува. Но аз мисля, че в нашия случай трябва да насочим погледа си към вербовчика. Защо в Пловдив? Защо това момче? Какво иска да постигне? Тоест някак си не става дума за традиционното, онова, което виждахме до този момент присъединяване. Тоест правенето на хиджа от земите на неверниците към халифата. Тъй като този халифат вече не съществува. А това е изнасяне на битката на територията на неверниците.

– В тази връзка има ли поводи за притеснения? Ако тази битка е изнесена вече на чужди територии, има ли поводи за притеснение, че подобни случаи не са единични и може би ще ставаме тепърва свидетели на такива?
– „Ислямска държава“ за съжаление остави едно изключително богато кадрово, ресурсно наследство. Съвсем скоро в социалните мрежи беше показан един бежански лагер, с над 70 хиляди човека, които се водят сирийски бежанци, но всъщност са хора, които са от семействата на „Ислямска държава“. Това са жени, деца, това са хора, които отричат да имат нещо общо с групировката, като 11 хиляди от тях са европейци. Става дума за едно разселване по посока на страните, които са ги изпратили. Било то легално или не. Въобще по посока към онези дестинации, които очевидно не искат да ги приемат. В конкретния случай от Пловдив ние трябва да много добър анализ на поръчката на вербовчика. Точно защо иска да бъде направено това? Дали става дума за превръщането на България в арена на световен джихад или може би има някакви по-тривиални, по-прозрачни причини. И втората, много важна тема, която според мен трябва да бъде разработена в България. Ние тук сме в дълг на тази тема, това е религиозната конверсия. Ето тука ние в България имаме опит, но той е по-скоро полеви. Трябва да го теоретизираме, трябва да наблегнем на отделните детайли. Във Франция, във Великобритания, в Германия много силно следят тази статистика и респективно тези миниобщности, които се формират. Хора, които са прескочили от едната религия и в другата, и респективно състоянието на реконверсия. Тези, които са се опитали да минат в лоното на първата си религия. Имам предвид социални, психологически състояния и факти, които касаят директно националната сигурност на държавата.

 

– Освен наследството, което казвате, „Ислямска държава“ остави в лицето на хилядите членове на техните семейства, колко сериозна заплаха представляват за всички тези вербувания, европейски, американски граждани и не само, които очевидно представляват един голям процент?
– Огромна. Нека да не звучи стряскащо, но лица на възрастта на момчето от Пловдив, ако са на територията на Сирия, Ирак, бившия халифат, влизат в единица, носеща името „Лъвчетата на халифата“. Това са подрастващите, които освен халифат, лична, голяма преданост към лидера, те не познават. В тази част влизат обикновено сираците, но онези, които са препоръчани от роднините. Тоест семейството е това, което е гарант, че тези лица ще бъдат до смърт лоялни на тази терористична организация, на тази фиктивна държавност. Когато се посеят семената в подрастващите, тези семена са най-трудно изкореняеми. Тъй като да се победи тази терористична организация, просто трябва да бъдат победени идеологическите им аргументи. Трябва да бъдат спечелени сърцата на тези хора. С война до този момент никой не е победил религия.

 

– Ако тази идеология представлява някакъв вариант на тези подрастващи хора, които се лутат и търсят, каква е алтернативата, която може да ги спечели на другата страна?
– За съжаление там, където се роди тази идеология, там, където тя избуя, там, където тя постигна своята кулминация, имаше такава алтернатива, това беше светската материалистическа алтернатива. За съжаление те се провалиха, чисто биологически, но най-вече икономически. Защо се появиха тези тълпи от млади джихадисти, радикализирани джихадисти? Просто защото те бяха отхвърлени от политиката, защото те нямаха работни места и на тях им оставаха два избора. Или да станат мигранти към Европа, към проспериращите държави, което ние го виждаме, или да се радикализират. Държавните режими по места трябва да им предложат нещо реално. И безспорно едно от тях е вдигането на жизнения стандарт. Нещо, което изисква много умения, много знания, много усилия от страна на самите правителства- да предложат създаването на една видима, реална собствена държава. Почувстват ли хората държавата като собствена, тогава ще се откажат да вярват на измамници, на манипулатори, такива каквито са вербовчиците, включително и на младежа в Пловдив.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар