Проф. Витанов с оптимистична прогноза: Времето на вируса изтича

Времето на вируса изтича. Ако спазваме стриктно мерките до две седмици, броят на зарадените ще падне до 800. Това заяви проф. Николай Витанов от БАН – математик на Националния оперативен щаб, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

Цифрите на заболелите се стабилизираха. От нас зависи дали броят им ще намалее. Времето на вируса изтича. Дойде ли ваксината този вирус ще бъде пречупен, заяви той.

Действието ни има два плана за развитие на вируса – да се изправим срещу него с цената на много жертви или да му спрем доставките и да го победим, подчерта математикът.

„Нашата цел оттук нататък е да пазим населението си. Добре е да има дисциплина и да се спазват мерките. Ако мерките се спазват болните на ден ще спаднат до 800“, прогнозира той.

„Вирусът е опасен. Младите го прекарват по-леко, но при тях смъртността не е 0%“.

 

Попитан какъв би бил най-лошият сценарий, проф. Витанов заяви: „Няма да плаша хората. Слушайте експертите“.

 

Разпространението на епидемията е такова, че то е по-бързо, колкото са по-големи контактите на хората. По думите му има град в страната, където разпространението на вируса намалява. Това е град в Южна България.

Математикът прогнозира, че ще има нов ръст на заболелите около новогодишните празници, тъй като хората ще започнат да пътуват. „Заразата ще тръгне надолу, ако две седмици оттук нататък всички започнат да спазват стриктно мерките“, заяви още той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар