Проф. Боян Дуранкев: Байдън се изправя пред държава, която никога не е била толкова разделена

Бъдещият президент на САЩ се изправя пред народ и държава, която никога не е била толкова политически и икономически разделена след гражданската война. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС.

Америка е разделена и по отношение на избирателната система и демократичните институции, допълни той.

„Една такава тежка пропаст между богати и бедни, която елиминира илюзията за американската мечта, не е съществувала. Индексът на неравенството в САЩ е надминат само от Коста Рика, Южна Африка, и Мексико. Най-богатият 1% печели една пета от всички годишни приходи. Реалните доходи на американците са се увеличили с 0,2% годишно, а равнището на безработица е отчайващо. Имаме чудовищна престъпност, нарастваща, повишено търсене на оръжие на самозащита. Броят на убитите от началото на годината досега е 37 001. Трябва да отбележим и като тотален провал отговора на САЩ на пандемията и по-ниските приходи на държавния бюджет – под 25% процента от БВП. Само по-слабо развити страни имат по-ниски данъчни приходи, а съотношението на дълга към БВП тази година ще стигне 130%. Добавете и като щипка сол ширещата се корупция. Вътрешните проблеми са основната заплаха пред бъдещето на САЩ въобще. Не може да се вярва, че този тандем, който бъде избран, може да промени съществено нещата“, заяви проф. Боян Дуранкев.

Проф. Боян Дуранкев напомни, че към момента няма официално избран президент на САЩ, тъй като няма официални изборни резултати. Според него обаче тръмпизмът няма да си отиде с Тръмп.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар