Проф. Близнашки: Защо Радев не порица бегълците от закона – Божков, Василев и Прокопиев? (ВИДЕО)

Преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки не смята, че има връщане назад за бегълците от закона в лицето на Цветан Василев, Васил Божков и Иво Прокопиев, въпреки опитите им да завлекат още хора в падението си. Той се обърна с въпрос към президента Румен Радев от трибуната на „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3, питайки – „Защо президентът не порица тези фигури?“.

„Защо Румен Радев не порица хора като Васил Божков, Цветан Василев и Иво Прокопиев?“, попита професорът.

Професор Близнашки разкритикува Радев и за намеренията му да твори конституционни промени. Той припомни, че президентът е заявил официално намеренията си преди 9 месеца, но през цялото това време все още няма реално предложение. Конституционният преподавател е убеден, че причините са свързани с липсата на експертиза в близкото му обкръжение.

„Президентът няма право да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. Това е грубо потъкване на Конституцията“, каза още проф. Близнашки и подчерта, че всеки един министър има право да го обвини в обида, но стратегията на правителството е да се потушава напрежението, което се нагнетява в последните седмици.

„Най-вероятно, когато мандатът на президента приключи, той ще бъде разследван, защото Конституцията позволява това“, каза още гостът в студиото, но подчерта, че с днешното си решение Конституционният съд е постъпил правилно, като посочи, че президентът не подлежи на разследване, докато мандатът му е в сила.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар