Проф. Балтов разкри-Фалшиви резултати от PCR-тестове


Има фалшиви положителни и фалшиви отрицателни резултати от тестовете, но всяка система има грешки, призна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на Канал 3.

„Хората трябва да разберат, че лекарите могат да преценят кое е опасно.

Крайно време е да повярваме на лекарите и да бъдем единни и солидарни с това, което се изисква от нас“, каза още той.

„Пирогов“ никога не е отказвал първа помощ. Свободните легла веднага се запълват, процесът е динамичен. Наблюдава се подмладяване на възрастта. Хората в най-активна възраст сега са повечето заразени“, добави още проф. Балтов.

„Не изискваме пациентът предварително да има PCR-тест, ние го правим в болницата. Бързите антигенни тестове скоро ще влязат в пълна употреба, но той все още не се приема за валиден и положителен тест. В никакъв случай не трябва да си прави PCR-тест всеки, а само контактни с близки и роднини, които са били заразени“, информира още лекарят. „Има фалшиви положителни и фалшиви отрицателни PCR-тестове, но всяка система има грешки“, добави още той.

Проф. Асен Балтов насърчи всички, които могат да дарят кръвна плазма, да го направят, следвайки съответната процедура. „Болниците не трябва да се занимават с това дали някой е осигурен, или неосигурен“ е мнението на проф. Балтов.

„Най-голямата въпросителна е дали, ако си заболял, придобиваш имунитет и дали той е все така напрегнат, или намалява. Другото важно е изработването на ваксината и какви ще бъдат нейните странични ефекти“, каза още лекарят.

Твоят коментар