Проф. Атанас Тасев: Няма да имаме готовност да прекарваме азерски газ от 1 януари

„От 1 януари няма да имаме готовност да прекарваме азерския газ, който минава по една доста сложна схема. Няма да успеем“, заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с обявеното вчера от премиера Бойко Борисов, че на 1 януари догодина у нас ще влезе първият газ от Азербайджан и така България ще е постигнала пълна газова диверсификация.

По думите на експерта тази невъзможност за пренос на газа от Комотини до Стара Загора ще бъде заменена от възможността, която ни дава съществуващата връзка с Гърция от Кулата – Сидирокастро:

„В една спокойна обстановка ще се даде възможност ние да правим суапови сделки – 3 милиона задържаме за наш клиент, който е на територията на нашата страна или на север, а т.нар. азерски газ ще остане за гръцки потребител. Когато искаме по-големи количества, за да не се наруши балансът, ще трябва да се направи реверс. Всичко това е възможно с новите технологии, които реализирахме през последните 5 години“.

Проф. Тасев подчерта, че всички български компресорни станции са снабдени със свръхмодерни газотурбинни компресорни системи, които са високо ефективни, а системата е направена така, че да има реверс на самата схема – потоците могат да се движат от север на юг и от юг на север.

С Америка имаме стратегическо партньорство и битката между САЩ и Русия не трябва да рефлектира върху нашите икономически интереси, смята той.

„Ние ще си довършим газовия хъб „Балкан“, каквото и да говорят, защото това е част от Плана „Юнкер“ от преди 5 години за пълна диверсификация на газовите доставки, поради което бяхме задължени да имаме пълна междусистемна сигурност,“ обясни експертът.

Той изтъкна, че независимо от декларациите на Държавния департамент на САЩ срещу България реално няма никакви санкции.

Енергийният експерт посочи, че България не е интересна на никого като пазар – това са 3 млрд. куб.м годишно. Интересни сме като транзитьор:

„Нашият национален интерес е тръбите за газ да бъдат пълни, да имаме гарантирани доставки на газ и да не си нарежем тръбите на скрап“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар