Проф. Атанас Тасев: За първи път действаме проактивно с решението за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

„За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето“. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред БНР решението на правителството да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той уточни, че това е много продължителен процес, но по думите му е важно, че е сложено началото.

Експертът изрази съмнение във връзката между това действие на кабинета „Борисов 3“ и срещата преди седмица на министър Теменужка Петкова с Франсис Фанън, помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ. Според проф. Тасев Фанън има нисък дипломатически ранг и предположи, че е бил подведен от съветници, които са му казали, че България разполага със стара ядрена технология. Той определи като непремерено изказването на помощник държавнrs секретар за енергийните ресурси на САЩ.

По думите му правителството не е имало друг ход, освен да обяви процедурата, защото има решение на ВАС, с което има определение, че ОВОС на площадка №2 на „Козлодуй“ влиза в сила.

„Това е една следваща стъпка и тя е навременна“, подчерта проф. Атанас Тасев.

„Аз не обръщам особено внимание на това, което той каза. Ние имаме стратегическо партньорство с Америка. Имаме доста сделки, които ни дават основание да не се притесняваме за голям натиск за спиране на действащите проекти. Защото, ако се спре проектът „Балкански поток“, ние трябва да си нарежем на скрап системата, в това число 17 свръхмодерни американски турбокомпресора“, обясни енергийният експерт.

Проф. Тасев беше категоричен, че „колкото и да се напъваме, не можем да доставим през интерконекторите тези количества газ, които са ни необходими, от регазификационните терминали“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар