Проф. Ангелов: Носенето на маски в училищата ще ограничи разпространението на COVID-19 сред децата

„15-ти септември тази година е под знака на пандемия от коронавирус. Ние сме взели всички предпазни мерки. България следва най-леките мерки за плануване на учебната година. Не се притесняваме да кажем, че носенето на маски в общите пространства, ще ограничат разпространението на COVID-19 сред децата. Всички държави в Европа правят това и ние не сме изключение. Носенето на лични предпазни средства е единственият начин да намалим отсъствието на децата от училище.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Притеснен съм от факта, че има родители, които се съмняват в мотивите, с които сме взели тези решения, а те преследват чисто медицински цели“, каза министър Ангелов по повод протестите на родители, които искат мерките на министерството да са препоръчителни, а не задължителни.

„Извънредната ситуация налага такъв тип мерки. Те не са със зловредно действие, а за да предпазват“, подчерта министърът.

На въпрос какво се прави, ако дете показва симптоми на коронавирус, здравният министър заяви: „Лекарят трябва да прегледа детето присъствено“.По думите му РЗИ ще осъществява контрола.

„Всички очакваме ръст на заболелите след присъствения старт на учебната година, но системата е готова да ги посрещне. Лекарите и системата ще издържат“, категоричен беше той.

„Нямаме време за мотаене, нямаме време за смяна на посоката, имаме нужда от Национална детска болница. Най-добрият компромис бе достигнат днес, а именно сградата да се събори и да се направи нов проект“, коментира министърът.

Здравният министър уточни, че няма да се забавят сроковете на строежа от 42 месеца или да се оскъпи.

„Децата са важни и нямаме време за губене. Ще се действа“, категоричен бе той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар