Проф. Алтънков: Има време в САЩ да се случат още по неприятни неща, Тръмп взривява статуквото

Привържениците на Тръмп – 77 милиона американци, имат отношение към нахлуването в Капитолия като към нещо, което не е повече от легитимен протест, докато противниците на Тръмп мислят, че това е нападение, атака върху конституционната система в САЩ. Това каза за БНТ проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Според него разискванията по темата ще продължат много дълго време.

Тръмп „взривява“ статуквото още откакто се е появил като кандидат за президент. Според проф. Алтънков призивите на настоящия президент на САЩ не трябва да учудват никой, който е следил как протича неговото президентство.

Тръмп не е конвенционален човек и той не се движи по установения ред за американски президенти и затова не е много приятен на едни хора в Америка, но точно и поради тази причина има и много привърженици.

Има два начина за отстраняването на Тръмп в момента. Единият е позоваването на 25-ата поправка, за която няма време. Другият начин е да има решение за импийчмънт от Конгреса и Сената. Но импийчмънт не означава отстраняване, а порицаване.

„На 20 януари ще имаме нов президент, освен ако не стане нещо форсмажорно. Има време да се случат неща, които са от доста по-неприятен характер“, предупреди професорът.

Според него ще има друг протест на 20 януари.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар