Проф. Александър Маринов: Местната власт е смачкана и подчинена на централната

Местната власт е смачкана и подчинена на централната. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той обясни, че местното самоуправление е затворено за гражданите, което поражда недоверие към цялата политическа система. По негови думи не се дискутират хроничните проблеми на местната власт.

„Противопоказна е силна местна власт, защото силната местна власт означава партньор, но и опонент, който няма да следва всички политически и икономически прищевки на върхушката в центъра. А защо хората, гражданите не си го искат, това също е важен въпрос, който за съжаление води до по-нерадостни изводи. Тъй като отвоюването на държавата в полза на гражданите, които са върховният суверен, започва именно от местната власт“, добави той.

Проф. Александър Маринов каза още, че трябва да се помисли за пренасяне на отговорност на микрорайони, в които хората да имат по-активно участие в управлението. Проф. Маринов допълни, че децентрализацията в големите общини в България, изразяваща се в райониране, представлява само администрация, защото районите не се самоуправляват.

Големите партии имат интерес кампанията да протича летаргично, смята проф. Александър Маринов. Той обясни, че в градове като София, Пловдив и Варна се появяват кандидати, които могат да оспорят статуквото, а това може да активизира гласоподавателите.

„Тези избори ще бъдат симптоматични. Те ще бъдат избор между статукво и промяна. Дали ще се надигне някаква вълна на желание за промяна, от гледна точка не само на решението кой да бъде подкрепен като кандидат за кмет или общински съветници, а въобще на каква вълна ще премине предизборната кампания. Как една част поне от гражданството, по-активната част от обществото, ще участва в тази кампания. С какви претенции, с каква степен на взискателност“, допълни той.

Проф. Александър Маринов каза още, че на много места в страната нагласите натежават в полза на промяна на статуквото, но е важно да се стигне до същностна промяна в политиката.

Проф. Маринов добави, че в София има много построени неща, но въпросът е дали огромният бюджет на столицата е разходван правилно и дали новите придобивки са най-добрите като качество, количество и разпределение на територията на гарда.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар