Проф. Александър Маринов за прехода: До наглост като настоящата никога не се е стигало

До наглост като настоящата никога не се е стигало. Страната ни се намира далеч от демокрацията, към която се е стремяла. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов по повод навършването на 31 г. от началото на прехода на България към демокрация. 

Независимо от представите тогава, днес не сме на добро дередже, допълни анализаторът и обърна внимание, че преди 31 г. българското общество е било различно. Има яснота в голяма част от българите, че така повече не може. Има два източника на страх и това е нещото, което движи сегашното правителство.

„Единственото, което сега движи управлението, е страхът. Той има два източника. Единият е влошаването на ситуацията, за която отговорност носи правителството и подкрепящото го парламентарно мнозинство. Няма кой друг. А опитите да се прехвърля отговорността надолу и да се решават проблемите от кметове и директори на училища и местни здравни власти не е сериозно, тъй като те нямат ресурсите да го правят. Другият страх е, че някой друг ще прави изборите, а не сегашните управляващи по добре известния ни начин. Струва ми се, че първият страх е по-силен от втория. Както са тръгнали нещата, след четири месеца, дори и те да си правят изборите, не ги очаква много добър резултат, особено като гледам, какви са обществените нагласи и настроения“, коментира политологът.

Ако го нямаше проблема COVID-19 можеше в средата на ноември да има предсрочни избори, но кризите правят ситуацията непредсказуема, коментира още проф. Александър Маринов.

Не е ясно и дали сегашните управляващи искат да продължат да са на власт, защото нямат кураж и способност да се справят с проблемите. Има неща, които не се оправят с пари, а не е ясно и докога ще има такива, каза още той. Когато властта заприлича на потъващия кораб „Титаник“, всеки се спасява поотделно, заключи политологът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар