Протестът срещу властта отново блокира „Орлов мост“ в столицата (ВИДЕО)

За 20-а поредна вечер в столицата се проведе протест под наслов „Да защитим демокрацията“ с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор.

Демонстрантите се събраха по традиция в т.нар. Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет.

Както и предишни вечери, когато към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, тази вечер отново сградата бе мишена на протестиращите – т.нар. Отровно трио раздаде на демонстрантите топчета за пейнтбол със зелена боя. Зеленият цвят трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“.

Малко преди 21,00 часа протестиращите, както и вчера, се насочиха към представителството на Европейската комисия у нас на ул. „Г. С. Раковски“, защото по думите им „и Европа трябва да чуе исканията на протеста в България“, а след това демонстрантите отново блокираха Орлов мост.

Тази вечер тема за протеста бяха новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Ето какво споделиха пред БНР участници в протеста:

„Всички действия на правителството според мен са излишни. Каквито и мерки да предприемат, те няма да доведат до нищо сериозно. Хората му искат оставката и просто да си я подаде, защото неговото стоене на този пост е вредно за България и за народа“;

„Дълбоко вярвам, че отношението и решенията, които взимат политиците, трябва да показват отношението им към хората, които ги избират. Силно се надявам, че нашето присъствие на площада ще им даде ясния сигнал, че всъщност има една граница, която отдавна е прекрачена и трябва да си вземат съответната бележка – да си тръгнат от мястото, което заемат“.

„Излъгаха ни и ни предадоха, трябва да си подадат оставките и час по-скоро да си тръгнат“;

„Идвам от Италия с родителите си, протестирам с цел да сваля правителството, искам да има промени, защото това не е живот, възрастните хора с тези пенсии как се издържат?! Пътищата, здравеопазването, заплатите, пенсиите на възрастните, фактът, че ни заграбват държавата богатствата“.

Движението в района бе спряно около 20,00 часа. Полицейското присъствие бе засилено.

Недоволство от властта и в други градове в страната

В поредна вечер на недоволство в Ямбол протестиращите отново поискаха оставки на правителството и главния прокурор.

Макар и не така многобройни, протестиращите всяка вечер продължават да се събират пред сградата на община Ямбол и поставят исканията си.

Каквито и промени да бъдат извършвани в кабинета, протестите няма да спрат, докато правителството не подаде оставка, а настоящия парламент не се саморазпусне, категорични са протестиращите.

На двадесетия ден от началото на антиправителствените протести с искания за оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев около 30 пловдивчани се събраха на площад „Стефан Стамболов“. С искания за промяна и ясна визия и стратегия за управление на българската държава, те издигнаха знамена и лозунги „Заедно сме сила“, „Единение и натиск“, „Ние сме България“.

За да подкрепят пловдивчани, към протестиращите се присъедини и група граждани от Карлово.

Протестиращи излязоха и на улиците в Бургас, като блокираха за кратко ключов булевард.

Антиправителственият протест събра тази вечер във Варна 50-100 души и блокира кръстовище пред общината.

Недоволни от правителството и главния прокурор в Благоевград поставиха цвете, парцали и плюшен пеликан пред партийния клуб на партия ГЕРБ в областния център.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар