Протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на БНТ след призив на ген. Шивиков (ВИДЕО)

 Част от участниците в тазвечершния протест с марка пето „Велико народно въстание“ обградиха сградата на БНТ по време на предаването „Панорама“, в което участва един от водачите на Отровното трио Арман Бабикян. 

 

Минути преди 22 часа протестиращите опитаха да пробият полицейската охрана пред обществената телевизия и да влязат в нея. По фасадата на сградата бяха хвърлени и яйца. 

 

Напрежението ескалира, когато генералът от резерва Димитър Шивиков призова хората да влязат в сградата. Полиция обгради с плътен кордон сградата и въпреки агресията удържа напора на протестиращите. Някои от протестиращите мятат яйца по стъклата на партерния етаж.

 

Вече 100 дни освен за оставка на премиера и главния прокурор, недоволните искат и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

 

По-рано днес, след речите край фонтана пред Президентството, протестиращите се отправиха към катедралния храм „Александър Невски“. Там архимандрит Дионисий, който е редовен участник в протестите, призова гражданите да отидат пред БНТ, за да поискат да се реализира тяхното право на свободно изразяване.

 

Протестите пред обществената телевизия са обичайни в петъчните вечери заради публицистичното предаване „Панорама“ в 21 часа, което обикновено кани политици и министри за събеседници. Днес обаче сред гостите е поканен именно представител на протестиращите – Арман Бабикян от „Отровното трио“. В ефира на БНТ Бабикян заяви, че „над 60% от хората разбраха какво се случва в България“. 

 

„Те решиха да го кажат и подкрепят. Въпросът е кой на улицата и кой не е. Това е протестът на унизените, не на гладните. Това са хората, които искат икономика на знанието. Искат морала на ЕС, не просто фондовете. Искат антикорупцията на ЕС. Пак ли това чакаме – да излязат хората с високите сметки за ток?“, закани се Бабикян.

 

Нямаше нито един политик в предаването тази вечер.
Липсата на политици в студиото и присъствието на Арман Бабикян не успокои протестиращите от „Боец“, които искат отделно ефирно време от „Отровното трио“. 

 

Отец Дионисий каза на хората пред БНТ да се разпределят по всички входове на телевизията, за да може все някоя групичка да се срещне с Бойко Василев и да го попитат защо не им дава трибуна. 

 

Докато течеше предаването, репортерки на БТВ и на „Алфа ТВ“ влязоха в спор. След участието си в „Панорама“ Арман Бабикян от „Отровното трио“ беше посрещнат от журналисти.

 

Канна Рачева настоя Бабикян да призове протестиращите да не закачат водещия Бойко Василев. Тя на няколко пъти му каза, че докато е бил в ефир, е имало сблъсъци. Репортерка на Алфа ТВ се намеси и му обясни, че нищо не се е случило освен опит на демонстранти да влязат в сградата на БНТ. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар