Промяната: За 10 години София забрави старите раздрънкани Икаруси

Само допреди няколко години столичани свързваха градския транспорт в София със старите раздрънкани Икаруси, наследство от времената на „развития социализъм“. Всъщност, последните от вечно пушещите и пробити автобуси, в които при дъжд върху пътниците капеше вода, бяха свалени от линиите още през 2014-2015 г. Днес вече няма и помен от тях, а през 2019 г. София вече има модерен градски транспорт – 90% от автобусите и тролеите са нови. Вредните емисии от обществения транспорт са намалени 2,5 пъти.

Средната възраст на автобусите днес е 6 години, а само преди няколко години беше 20. Всички над 400 нови автобуса са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, климатизирани и нископодови. Вече забравяме, че само до преди няколко години нито един автобус нямаше климатик. Днес с климатици са 80%.

София вече има и първите електрически автобуси. В момента текат процедури за доставки на малки електробуси, които да свързват кварталите с метрото. Те са удобни и безшумни, което ги прави подходящи за кварталите. Новите тролейбуси пестят енергия, а над 100 са новите и реновирани трамваи.

Модерен и развиващ се Метрополитен

Мрежата на метрото в момента е с дължина 40.2 км. Да не забравяме, че строежът му беше започнат още през 1978 г., но първият участък – от ж.к. „Люлин“ до „Константин Величков“, е пуснат в експлоатация едва през 1998 г. До 2009 г. метрото на София е малко над 9 км от „Сердика“ до „Обеля“.

Оттогава досега са изградени и пуснати в експлоатация 30.6 км – разширения на първата линия и цялата втора линия на метрото. Метрото стигна до „Младост“, „Дружба“ и летището, до „Обеля“, Надежда“, Централна жп гара, НДК и „Лозенец“.

 

В момента се изграждат и 12 км от третата линия на метрото от район „Подуяне“ през Орлов мост, НДК, „Красно село“, „Овча купел“ до Околовръстния път при кв. „Горна Баня“.

През тези 10 години бяха построени и първите в София буферни паркинги на станции на метрото – 6 с общо 2800 паркоместа.

Използване на модерните технологии в града

Изградена е система за управление на трафика, в която са включени 220 кръстовища. Системата осигурява приоритизация за градския транспорт – намалява времето за преминаване на градския транспорт и осигурява по-точно спазване на графиците и по-добро обслужване на пътниците.

Системата намалява с 30% времето за преминаване през кръстовища и, с 25% – вредните емисии от превозни средства на кръстовища. 40 автомобила на Бърза помощ са оборудвани и се движат с приоритет през всички кръстовища, които са част от системата.

В момента се внедрява и електронна система за таксуване в целия градски транспорт – тя трябва да заработи до края на 2020 г. и с нея ще може да се таксува според изминато а време или разстояние, както и да се купуват превозни документи през телефон и интернет.

В последните 10 години София започна да изгражда система за видеонаблюдение и днес тя вкбюмва над 3000 камери. Всички над 200 кръстовища са част от системата, както и голяма част от площадите. 80% от детските градини вече са част от интегрираната система за виденоблюдение.

Реновиране и изграждане на инфраструктурата

За 10 години София се сдоби с 5 нови кръстовища на две нива. Някой от тях вече са част от визиттинет картички на София – като Лъвов мост и телевизионната кула. Изследванията сочат, че тези кръстовища времето за преминаване е намалено два пъти.

Направени са 7 нови пробива за подобряване на свързаността на уличната мрежа: на бул. „Копенхаген“ от ул. „Обиколна“ до бул. „Самоковско шосе“; ул. “Обиколна” в ж.к. „Дружба“; бул. „Царица Йоана“ от бул. „Петър Дертлиев“ до околовръстен път на София; бул. „Бяла черква“ от ул. „Ярослав Вешин“ до бул. „П. Тодоров“; ново трасе на бул. “Ал. Малинов”; пробив при болница „Токуда“.

Изцяло ремонтирани и възстановени са 255 км основни улици и булеварди, сред тях – бул. „Цариградско шосе“ от надлез при бул. „П. Яворов“ до Околовръстен път, с прилежащите 5 мостови съоръжения; бул. „Ботевградско шосе” и прилежащите мостови съоръжения; Бул. „Владимир Вазов“ с 6 мостови съоръжения; на бул. „България“ от бул. „Черни връх“ до бул. „Гоце Делчев“; бул. „Васил Левски“ от Одеон до Ректора на Софийския университет и др.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар