Прокуратурата: Очевидни фактически грешки в обвинителните актове да се чистят устно, още в заседание

Сериозни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за намаляване на формализма в процеса предлагат от прокуратурата, в лицето на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно на брифинг даден от говорителя му Сийка Милева и заместника му Красимира Филипова, съобщи „Правен свят“.

Двете обобщиха предложните промени, като подчертаха, че предложенията са изготвени на база доклада на работна група от действащи прокурори и са съгласувани с експертния съвет, който бе създаден към главния прокурор. Предложенията са съобразени и с дейността на Европейската прокуратура, както и с механизма на ЕК в частта за съдебната власт. Главният прокурор е изпратил предложенията и до Народното събрание, и до Министерски съвет.

Най-любопитни сред представените предложения, които тепърва предстои да станат ясни в тяхната конкретика, са такива свързани с обвинителните актове. От прокуратурата предлагат законодателят на предвиди възможност за т.нар. „опростени“ обвинителни актове, в които да бъде избегната повтаряемостта и да се наблегне на самото престъпление – от кого е извършено и какви са конкретните доказателства. Според прокуратурата обвинителните актове не трябва да са толкова формални, с излишни подробности. Така например във Франция не за всяко престъпление се изисква написване на обвинителен акт. В Германия те също са опростени, подчерта Красимира Филипова.

Друга промяна, която от държавното обвинение искат да бъде записана в НПК е – очевидните фактически грешки в даден обвинителен акт да не препятстват процеса, а да бъдат изчиствани устно, още в рамките на разпоредителното заседание.

Сред предложенията е и не всяко формално нарушение при събирането на доказателства да ги прави негодни, а само тогава, когато доказателствата са съществени.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар