Прокуратурата обжалва оправдаването на Ненчев за МИГ-29

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за ремонта на МИГ-29.

 

Това съобщи самият той във „Фейсбук“, като публикува призовка от Софийския апелативен съд. Ненчев е подсъдим, че през 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша.

Така поставил в риск българската авиация и нанесъл на държавата огромни щети.

Бившият министър отрича действията му да са били незаконни. Той твърди, че договорът за ремонт на самолетните двигатели с Полша е бил по-изгоден за България, а причина за повдигнатото му обвинение са нарушените руски финансови интереси.

 

През юли 2019 г. Софийският градски съд не се съгласи с тезата на прокуратурата и оправда Нанчев. Обвинителният акт срещу него беше внесен още през януари 2017 г.

 

Софийският градски съд реши, че бившият министър на отбраната Николай Ненчев е невинен. Делото срещу него е за ремонта на изтребители МиГ-29.

Според прокуратурата той не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на военновъздушните сили (ВВС) на страната ни.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар