Прокуратурата: Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена в безстопанственост

Директорката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която беше отведена с белезници от работното ѝ място в понеделник – 24.02.2020 г., се е сдобила с обвинение за безстопанственост. Инж. Цветелина Кънева е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите на Попов ще се преценява дали да бъде внесено искане в Окръжния съд в Пловдив за постоянно задържане под стража.

Окръжният прокурор обясни и в какво прокуратурата обвинява Кънева. „През декември 2018 г., Басейнова дирекция-Пловдив установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на „Захарен завод“-Пловдив. Издават се 2 наказателни постановления от по 2 000 лева, които веднага се заплащат. Оттам насетне не се предприемат каквито и да е мерки, за да се преустанови това водочерпане”, заяви Румен Попов.

„Захарни заводи“ черпят вода само и единствено от този сондаж, които е незаконен. Той е ползван дълги години. През 2018 г. обаче директорът на Басейнова дирекция е узнала и е издала наказателните постановления“, обясни Попов.

Той бе категоричен, че според закона е трябвало да бъде ликвидиран този сондаж, но това не е направено. „Захарни заводи“ са продължили да ползват вода от него и така щетите за държавата, според обвинението, са за 60 000 лева. 26 л/с е бил дебитът на водата от сондажа.

МОСВ не са били уведомени, но не е изпълнено задължението от директора на Басейнова дирекция. Трябва да се изчисли колко е обемът вода, който е бил добит, за да се изчислят нанесените загуби.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар