Прогноза: Борисов иска да се играе до последната минута, конфронтацията ще се изостря

Какво да очакваме утре, 10 септември, на втория голям протест в столицата? Как ще се развива недоволството в бъдеще след поредното категорично заявление на Бойко Борисов, че няма да подава оставка? На какво залага властта за следващите месеци?
На тези въпроси, които хората масово си задават, отговарят пред Епицентър.бг двама политолози: доц. Борис Попиванов и Георги Киряков.

Политологът Георги Киряков: ГЕРБ не е онази „Барселона“, която биеше наред

 

Докато двете агитки са на терена, конфронтацията ще се изостря и публиката ще нахлува на терена. Всеки от двата субекта, които са в конфликт, има сериозна подкрепа – както ГЕРБ, чиито симпатизанти не искат да се отстъпва и крачка назад, така и президентът, и протестиращите хора, трупали гняв през годините. Борисов иска да се играе до 90-ата минута, противниците му – мачът да се преиграе.

Протестите ще бъдат на приливи и отливи. Въпрос на мотивация, измисляне, мобилизация. И от двете страни си дават повод да втвърдяват позициите си. Борисов не може да даде заден ход, защото мнозина ще го обвинят в предателство. От другата страна има хора, които са убедени, че мотивите им за протестите са легитимни и че нито един от проблемите, които са поставили, не е решен.

Днес премиерът написа „Време за промяна“ под новата си снимка в социалната мрежа. Той подхвърля нови и нови теми, за да измества фокуса на вниманието от основните причини за гнева, който се изля под формата на масови протести. Социолозите вече дават сериозна подкрепа за исканията на протестиращите. Значителен дял от хората считат, че е време Борисов да си подаде оставка и че сиутацията е стигнала до точка на пречупване, откъдето няма връщане.

Управляващите могат да издържат до редовни избори, но ГЕРБ вече не е онази „Барселона“, която биеше наред. Борисов може да загуби с катастрофален резултат, така че да се стигне до залез на една ера в българската политика.

Доц. Борис Попиванов: Управлението навлезе в безизходица, прикрита зад заблуждаващи маневри

 

Утрешният протест е епизод от дълго сражение и вероятно няма да доведе до окончателен резултат. Всеки такъв епизод обаче продължава да подкопава илюзията за стабилност и легитимност на кабинета. Очаквам утре да мине под знака на безкрайна серия взаимни обвинения в провокации. Ще остане главното – убеждението, че правителството е решено да пази властта до последно, което значи, че е заложило твърде много на тези последни месеци от мандата.

Борисов ще се опитва да успокоява напрежението с бюджета за 2021 г. и да консолидира бизнеса около себе си. Но впечатлението, че е уплашен и изолиран, вече е победило в общественото мнение. В собствената му партия все повече ще се притесняват, че ги води към загуба и ще се оглеждат за перспектива без него.

А за социалния проблем той друго решение освен пропаганда няма. Накратко, управлението навлезе в безизходица и безпомощност, не особено удачно прикрити зад силови акции и заблуждаващи маневри.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар