Проверката на МВР установи, че студентът от Хага наистина е бит от полицаи

Проверката, която МВР започна преди дни, по въпроса дали има полицейско насилие над студента от Хага Евгени Марчев при протестите срещу кабинета и главния прокурор на 10 юли е приключила.

„Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишаване на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР“, обяви новия вътрешен министър Христо Терзийски пред бТВ.

Той допълни, че ще бъдат наложени наказания на полицейските служители, като на един от тях, който е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко, но не уточни какви ще са те.

Терзийски съобщи още, че пострадалото момче не се е явило в СДВР, за да даде показания.

„Служителите на МВР нямат полза да прикриват или омаловажават подобни действия, защото те влияят на авторитета на институцията. Винаги може при ескалация на напрежението да се стигне до необмислени действия от страна на полицаите“, смята Терзийски.

Евгени Марчев беше влачен до колоните на Министерския съвет, където беше удрян от органите на реда, а видеото от разправата бе пуснато в социалните мрежи. Заради инцидента МВР започна разследване дали полицията е употребила сила.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Твоят коментар