Пробив! Откриха антитела, които тръшкат COVID-19 за 4 дни

Американската биофармацевтична компания „Соренто терапютикс“ съобщи, че нейни учени са открили тип антитела, които напълно защитават човешките клетки от проникването на новия коронавирус и го извеждат от организма в рамките на четири дни, предадoха ТАСС и БТА.

Хенри Джи, основател и президент на компанията ,базирана в Сан Диего, Калифорния, съобщи новината пред тв канала „Фокс Нюз“.

Според него антитялото STI-1499 може „на 100% да потисне“ коронавируса и може да започне да се прилага няколко месеца преди излизането на пазара на ваксина, която още не е създадена.

„Искаме да подчертаем, че има метод на лечение. Има решение, което работи на 100%. Ако в тялото ви има антитяло с неутрализиращо действие, няма да ви се налага да спазвате дистанция“, каза Джи. Той твърди, че STI-1499 обгръща коронавируса и го изтласква от организма за четири дни без никакви странични ефекти.

В резултат от новината акциите на „Соренто“ само с няколко часа скочиха с $6 парчето.

Междувременно две проучвания разкриват, че заразените хора имат Т-клетки, които са насочени към вируса – и точно тези клетки могат да помогнат във възстановяването от Covid-19. Проучванията показват, че хора, които никога не са били болни от Covid, също имат тези клетъчни защити, най-вероятно защото преди това са били заразени с друг вид коронавирус.

„Това са обнадеждаващи данни“, казва вирусологът Анджела Расмусен от университета в Колумбия. Въпреки че проучванията не изясняват напълно дали хората, които изчистват инфекцията от Covid-19, могат да отхвърлят вируса и в бъдеще, и двете идентифицират силни Т-клетъчни реакции към него, показват добри резултати за развитието на дългосрочен защитен имунитет – казва Расмусен. Резултатите могат да помогнат на изследователите да създадат по-добри ваксини.

Повече от 100 ваксини срещу COVID-19, които са в процес на развитие, се фокусират главно върху друг имунен отговор: антителата. Тези протеини са произведени от В-клетки и в идеалния случай се придържат към SARS-CoV-2 и предотвратяват навлизането му в клетките. Т-клетките, за разлика от тях, предотвратяват инфекциите по два различни начина. Помощните Т-клетки стимулират В-клетките и другите имунни защитници в действие, докато ‘убийствените’ Т-клетки се насочват и унищожават заразените клетки. Тежестта на заболяването може да зависи от силата на тези Т-клетъчни отговори.

Използвайки инструменти за биоинформатика, екип, ръководен от Шейн Кроти и Алесандро Сет, имунолози от Института за имунология в Ла Джола, прогнозираха кои вирусни протеинови парчета ще провокират най-мощните Т-клетъчни отговори. След това те изложили имунните клетки от 10 пациенти, които са се възстановили от леки случаи на COVID-19, на тези вирусни фрагменти.

Всички пациенти носели помощни Т-клетки, които разпознали шиповия протеин SARS-CoV-2, който дава възможност вирусът да проникне в нашите клетки. И екипът открива специфични за вируса Т-клетки убийци в 70% от субектите.

Резултатите предполагат, че „една от причините голяма част от населението да се справя с вируса е, че може да имаме някакъв малък остатъчен имунитет от излагането ни на вируси от обикновена настинка“, казва вирусният имунолог Стивън Варга от Университета в Айова.

Преди тези изследвания, изследователите не знаеха дали Т-клетките играят роля за елиминирането на SARS-CoV-2 или дори дали могат да провокират опасна свръхреакция на имунната система. „Тези документи са наистина полезни, защото започват да определят Т-клетъчния компонент на имунния отговор“, казва Расмусен. Но тя и други учени предупреждават, че резултатите не означават, че хората, които са се възстановили от COVID-19, са защитени от реинфекция.

Лупа БГ, Лентата

lupa.bg

Твоят коментар