При операцията срещу „ало-измамниците“ към наказателна отговорност са привлечени 8 лица

Задържахме 10 лица при акцията срещу телефонни измамници във Нова Загора, Ветово и Нови Хан. Това е третата разбита престъпна група за телефонни измами, заяви на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) главен комисар Христо Терзийски, предаде Novini.bg.

„Бяха обединени още 6 досъдебни производства от различни точки в страната. По време на операцията се извършиха огледи и изземвания от 13 жилища и 12 автомобила. Иззети бяха и 50 телефона, над 30 СИМ карти, включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един адрес в кутия от боя беше намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. На друг адрес бяха намерени 7000 лв. в чорап, скрит в дамска чанта“, допълни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„В групата е имало т.нар. въртачи – те звъняли на възрастни хора, мулета – събирали парите и организатори. Повечето са осъждани за телефонни измами и са били криминално проявени. Един от заловените е участвал и в кражби на авотмобили със заглушители“, разкри още тя.

„Престъпниците са с нисък образователен статус и са били от етнос „бургуджии“. С парите от измамите са купувани скъпи имоти, коли и мебели. Измамниците си харчели парите в нощни заведения и ресторанти. Събрани са доказателства за 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева. Интересен е случаят на един от измамените в София. Той е бил изолиран от измамниците в столичен хотел, като пенсионерът е купил нов телефон и СИМ карта. Възрастният мъж е бил заблуден, че участва в тайна спецакция. Жертвата е изтеглил спестяванията си – 130 000 лв., и ги е оставял в различни части на София. Жертвите били наблюдавани постоянно. Мулето сам определял къде да се оставят парите – на места без камери. Членовете на групата често пътували до Румъния, от където провеждали разговорите“, каза прокурор Милева.

„Един от мулетата е бил близък до убийците от случая в Негован. Няма данни за свързаност с убийството. Към наказателна отговорност са привлечени 8 лица, а на други са повдигнати обвинения за телефонни измами“, допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

 

Разследването е нямало да успее без личната ангажираност на заместник главния прокурор Иван Гешев, подчерта главен комисар Терзийски, цитиран от Агенция „Фокус“.

 

Именно Иван Гешев направил връзка с представителя на нашата прокуратура в Европол, за да осъществи контакт с представителя на Румъния, а той от своя страна да ангажира прокурори от Специализираната прокуратура на Румъния. Така нашите служби образували досъдебно производство за организирани престъпни групи и можели да възлагат процесуални действия, които да се извършват на територията на Румъния като задържане на заподозрените, претърсвания, изземания на телефони, обясни директорът на ГДНП Христо Терзийски.

 

„Звеното за телефонни измами, секторът, чийто ръководител е г-жа Падинкова, беше създаден 2017 година, вече две години и половина в него работят амбицирани момчета и момичета, но общо взето работехме на парче. Ако стане телефонна измама в СДВР на територията на София търсим мулето, мулето може да е от друг град, след това може да отиде на територията на Стара Загора, оттам да вземе пари от друга телефонна измама, въртачите да бъдат в Румъния, да се ползват няколко звена в цялата тази верига и просто нашата оперативно-издирвателна работа, с и след това документирането на тези престъпления, стигаше до нивото на едни мулета и нивото на един от нисшите организатори, тоест не стигахме до организаторите на тези схеми. Както виждате последните три операции оказват съществено влияние на статистиката. Колкото и да казват, че статистиката може да се манипулира, това е факт“, обясни още Терзийски.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар