Признаци за скрито отравяне на кръвта

Отравянето на кръвта или сепсисът е смъртоносна болест. Най-голямото му коварство е, че много трудно се диагностицира в ранните етапи. Затова днес решихме ще ви разкажем за симптомите, които се проявяват при това заболяване.

Треска

Заразяването на кръвта възниква, когато инфекцията е успяла да навлезе в кръвния поток. Тогава организмът започва да се бори с нея, рязко повишавайки телесната температура. Определено трябва да се обърнете към специалист, ако температурата не спада няколко дни.

Ниска телесна температура

Когато кръвта е заразена, понякога тялото понижава телесната температура. Според лекарите заразяването на кръвта, протичащо с такава температура, е много по-опасно, отколкото при висока. Такъв сепсис е много по-труден за лечение.

Ниско кръвно налягане

Този симптом показва сериозно развитие на заболяването. При горно налягане под 100 съдовете се дехидратират и започва септичен шок.

Учестен пулс

По-бързият пулс показва, че тялото се опитва да ускори притока на кръв, за да се справи с инфекцията. Критичната точка обикновено е над 90 удара в минута.

Задух

Доста често отравянето на кръвта възниква при възпаление на белия дроб. Организмът получава критично малко количество въздух, затова се опитва да компенсира дефицита с учестено дишане.

Бледност

При заразяване на кръвта организмът се опитва да спаси мозъка и сърцето, като “взема” кръв от по-малко важни органи. Кожата първа попада под този удар и започва да избледнява.

При това състояние хората също така често изпитват втрисане и болки в тялото.

Милена ВАСИЛЕВА

https://zdrave.to/

Твоят коментар