Премиерът на Италия иска извънредната ситуация да продължи до октомври

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте предложи на парламента да удължи режима на извънредна ситуация до октомври във връзка с епидемията от коронавирус, съобщи Нова тв.

На 31 януари след появата на първите случаи на заразяване в страната, кабинетът прие постановление за въвеждане на 6-месечен режим на извънредна ситуация.

Според Конте, удължаването на режима е необходимо преди всичко поради факта, че по данни на медиците вирусът продължава да циркулира в страната. Международната ситуация също предизвиква тревога, както и случващото се в някои съседни на Италия държави, подчерта той.

В същото време премиерът няма намерение да „драматизира ситуацията или да подхранва неоправдани страхове сред населението”. Той уточни, че без продължаването на режима ще бъде невъзможно действието на голяма част от действащите сега разпореждания на правителството във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса.

При режим на извънредна ситуация всички основни решения, свързани с борбата с коронавируса и преодоляването на последиците от пандемията, се вземат от правителството, без за това да е необходимо одобрението на парламента. Това е причината парламентарната опозиция неведнъж да се обявява срещу удължаването на този режим.

В изявлението си пред парламента Конте подчерта, че въпреки този факт, той смята за нужно отговорността за вземането на това важно решение да бъде споделена със законодателите.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар