Премиерът напомни за 4-и път на пенсионерите: Аз ви давам по 50 лева

Над 2 милиона възрастни хора ще получат допълнителни 50 лева към пенсиите си и за месец ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване. Това напомни за четвърти път премиерът Бойко Борисов. Предстоят още четири такива транша – месечната добавка ще се изплаща до март 2021 г., като всяко решение на правителството за превеждане на месечната сума към НОИ е удобен повод за малко самореклама, пише Сега.

Борисов не пропуска да си изпроси благодарности и при обиколките си из страната с джипката, където често пита пенсионерите добре ли е с 50-те лв. Проблемът е, че след спирането на добавките през март, доста пенсионери ще усетят липсата им, защото увеличението на редовите пенсии ще е само с 5%, и то от юли.

Премиерът още веднъж напомня и че догодина минималната пенсия ще стане 300 лв. Това според управляващите е голяма заслуга, но на практика представлява подмяна на пенсионно-осигурителния модел у нас, тъй като от 1 януари 2021 г. всеки втори пенсионер ще получава една и съща пенсия, която няма да има нищо общо с индивидуалния му осигурителен принос. Борисов не коментира тези ключови за осигурителната ни система въпроси. Вместо това дежурно уверява: „Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа!“.

Твоят коментар