Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на промените в Изборния кодекс, става ясно от брой 36 на Държавен вестник.

Утре ще излезе извънредният брой на Държавен вест, в който промените ще бъдат обнародвани, предава „Фокус“.

Целия текст на указа може да видите ТУК.

„Фокус“ припомня:

Косно снощи депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Изборния кодекс. Народните представители решиха да се гласува с машини в България и в чужбина в секциите с над 300 избиратели.

Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

В случаите, в които машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия ще уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия и гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.
Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава.

 

Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар