Президентът на КНСБ: Няма да приемем замразяване на минималната заплата догодина

Българският енергиен холдинг ще отпусне дългосрочен заем от 50 милиона лева за подобряване на финансовото състояние на „Мини Марица-изток“ ЕАД и още 5 милиона лева за актуализация на заплатите на миньорите. Това е една от основните мерки, за които са се разбрали енергийното министерство и синдикатите по време на днешния браншови съвет. Решенията са временна мярка, а средствата са до края на 2020 година, коментира за програма „Хоризонт“ на БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Тези 5 милиона допълнително от 1 октомври ще стигнат за 10% увеличение на заплатите в мините“, допълни Пламен Димитров и уточни, че над 7 хиляди души работят в „Мини Марица-изток“ ЕАД.

КНСБ няма да приеме предложението на работодателите да се замрази минималната заплата през 2021 година, коментира Пламен Димитров.

„Смятам, че вече сме в режим на спад на брутния вътрешен продукт, но това не е приложимо към всички отрасли. Тук основно услугите страдат, знаем кои сектори, многократно бяха коментирани през тези месеци. За радост, индустрията на България върви нагоре, тя не е в режим на спад и допълнително се развива. Така че от гледна точка на работните места и техните доходи, хората очакват да получават по-високи доходи“, подчерта Димитров.

Според направеното допитване до всички около 300 000 синдикални членове на КНСБ, 65% смятат, че има основание за протести. Но по-малко от 20% имат желание и искат КНСБ да се включи в протестите срещу управлението на Бойко Борисов.

„Затова казвам, че очевидно има причини, поради които хората са на протеста. Всички млади хора, които искат промяна на своето бъдеще и по-добър живот, срещат нашата подкрепа. Всички, които хвърлят павета срещу полицаите, няма как да търсят нашата подкрепа“, коментира Димитров.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар