Предсрочно затваряне на въглищната енергетика в „Марица-изток“ ще струва над 3 млрд. лева

„Да се говори за прекратяване на производството на електроенергия на база изгаряне на въглища от комплекс „Мини Марица-изток“ през следващите от 1 до 5 години е абсурдно и нелепо. За този период няма как да бъдат изградени нови заместващи мощности в рамките на 3200 мегавата, абсурдно е и че тези централи могат да минат на газ.“ Това коментира за Радио Стара Загора минният експерт инж. Иван Арсениев.

Той добави, че технологичното време за привеждането на рудниците в състояние на дългосрочна устойчивост след тяхното затваряне е от 20 до 25 години. Първото, което трябва да се направи, е тампониране на въглищните пластове, които са около 12-13 кв. км, а това изисква много време и средства.

Иван Арсениев коментира още, че предсрочното прекратяване на минната дейност и производството на електроенергията в комплекса в „Марица – Изток“ ще струва по предварителни разчети около 3 милиарда лева, но най-вероятно стойностите ще са още по-високи.

Световната практика за прекратяване на такъв вид производство на електроенергия е бавно и постепенно затихване на минната дейност, за да има приходи, с които да бъдат ликвидирани последствията, посочи експертът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар