Превръщат ли се бреговете на Кипър в нова площадка за големи борби за власт?

Развитието, свързано с газовите находища в Източното Средиземноморие, става все по-сложно и отрицателно за Турция. Съществува ясна политика на дистанциране от международните сили. Вчера ЕС реши единодушно да работи по законопроект за замразяване на финансирането за Турция през следващата година и да преразгледа споразумението за въздушен транспорт заради сондиране на газ и петрол край бреговете на Кипър, пише англоезичното електронно издание Daily Sabah в материал, публикуван без редакторска намеса, съобщава „Фокус“.

Това ще бъде обсъдено в Брюксел в понеделник, когато ще се срещнат външните министри на ЕС. Дейностите на Турция в източната част на Средиземно море се обявяват за незаконни и има силна опозиция към ангажираността на Анкара в тези води.

Почти всички регионални сили, ЕС и САЩ са там, но Турция е подложена на натиск да остане извън този район. Тази ситуация не може да бъде приета. Освен това регионът има потенциала да бъде сцена на борба между големите сили. Например руска ракета от зенитния комплекс С-200, вероятно изстреляна от Сирия, изстреляна в отговор на израелски въздушен удар падна в турската част на остров Кипър. За щастие никой не пострада, но това бе напомняне за опасна възможност замразените конфликти да се пробудят отново и да се разрази война, ако няма помирение или отстъпление. Водещи западни енергийни компании са закупили лицензи за сондажни дейности от кипърските гърци. През цялото време гръцката администрация в Кипър се опитва да избута Турция настрани и борбата започва тук. Това е политическа борба. Анкара казва, че кипърските гърци нямат права да експлоатират енергийните ресурси без справедлив дял за турската част на острова. Друга претенция, която отправи Турция, е, че е явно в рамките на собствените си права иска да оперира в собствения си континентален шелф.

Гръцките власти в Кипър се опитват да получат одобрението на турската страна, като заяви, че техният дял ще бъде защитен от национален инвестиционен фонд в полза на всички кипърци. Въпреки това, разглеждайки споровете на острова, това твърдение не звучи твърде надеждно.

Спорът на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие изглежда като маса за преговори, където ЕС, САЩ, Египет и Израел се опитват да държат Анкара далеч от тях. Израел и Египет вече са сключили споразумения с гръцките власти в Кипър, което естествено предизвиква тревога у Турция. Изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган казва: „Няма да позволим действия, насочени към узурпиране на природните ресурси на Източното Средиземноморие, изключвайки нашата страна и Турската република Северен Кипър… Няма да отстъпим земята на бандити в морето , „следва да се разбира в този контекст.

Бреговете на Кипър са нова площадка за големи борби за власт. Анкара се съпротивлява и трябва да се противопостави на плановете на Гърция, Израел и Египет да бъдат единствените оператори в региона. Това не е лесна борба, но трябва да се знае, че потенциалът в тези води е огромен.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар