Правителството на Ирак взе решение да купи С-400 от Русия

Правителството на Ирак реши да купи зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 от Русия, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

Това заяви в сряда посланикът на Ирак в Москва Хайдар Мансур Хади на пресконференция за резултатите от осмото заседание на междуправителствената руско-иракска комисия по търговия, икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се състоя в периода 23-25 април в Багдад.

„Що се касае до ЗРС, иракското правителство взе решение. То иска да купи С-400“, заяви той.

С-400 „Триумф“ е руска ЗРС със среден и голям обсег. През ноември 2018 година CNBC, позовавайки се на лица, имащи достъп до американски разузнавателни данни, съобщи, че въпроса за покупка на С-400 са обсъждали Алжир, Виетнам, Египет, Ирак, Катар, Мароко и Саудитска Арабия.

През февруари началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви за възможна ответна реакция на Вашингтон в случай, че Ирак или друга страна реши да купи руско оръжие.

Припомняме, че заради решението на Турция да закупи руски ЗРК С-400, САЩ спряха действието на договора за доставка на самолети F-35. Острата позиция на американската страна предизвика охлаждане на отношенията между двете страни, а президентът на Турция Ердоган обвини Вашингтон в лицемерие.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар