Почина пазителят на антиките на Васил Божков

Почина Кирил Христосков, който отговаряше за богатата антична колекция на Васил Божков и бе особено близък до хазартния бос. Тъжната вест съобщи самият Божков в профила си във фейсбук.

„Днес ни напусна приятелят ми Кирил Христосков. Моите съболезнования към семейството, близките и роднините му. Светла му памет“, написа бизнесменът, който се укрива в Дубай.

Инсулт покоси преди седмица Кирил Христосков – човекът, който ръководеше фондация „Тракия“ и отговаряше за колекциите на Васил Божков. Спецът по антики бе настанен в тежко състояние в реанимацията на Военномедицинска академия.

Познавачът на антиките напоследък не е бил добре със здравето. Имал проблеми с краката и с кръвното, но последните конфискации на антики на Божков, за които той се грижеше, влошиха състоянието му.

Кирил Христосков започва кариерата си в службите за сигурност. През 1985 г. създава отдела за антиките и преследва иманяри и трафиканти. След това работи в НСБОП (сега ГДБОП) като главен експерт и оглавява звено за борба с трафика на културно исторически ценности. Освободен е от системата от Богомил Бонев през 1998 година.

Оттогава е на служба при Васил Божков и отговаря за колекциите му.

Твоят коментар