Почина алпинистът Аврам Аврамов, водил експедицията „Еверест ’84“

След тежко боледуване на 86-годишна възраст почина големият алпинист Аврам Аврамов. Това съобщи за Хоризонт председателят на Федерацията по катерене и алпинизъм Петко Тотев.

Аврамов е бил директор на централната планинска школа „Мальовица“. Треньор по алпинизъм при Централния съвет на Българския туристически съюз. Участва в едни от най-значимите български изкачвания след Втората световна война в Алпите и Памир.

През 1984 г. ръководи най-мащабната българската експедиция – „Еверест ’84“. Тогава Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това без допълнителен кислород и по най-трудния маршрут – Западният гребен, т.нар. Жесток път. Още четирима българи стигат върха в рамките на експедицията – Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков. Те правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. Изкачването по Жестокия път няма повторение вече 35 години.

“Ице, ти си голям мъж! Голям мъж си ти! Не заспивай, ти си българин! Не заспивай! Не заспивай.”

Това са част от думите, с които ръководителят на българската експедиция Аврам Аврамов се опитва да държи буден Христо Проданов, за да го спаси от бялата смърт.

Записът на тези последни минути живот на алпиниста включиха Невена Цонева и “Ку-Ку бенд” в клипа към песента “Притури се планината”.

Във видеото са използвани снимки от семейния архив на семейството на Проданов. На някои от кадрите се виждат и още алпинисти от първата българска експедиция до Еверест като Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков.

Аранжиментът на песента е на Евгени Димитров, а въздействащите кадри във видеото са режисирани от Кирил Киров.

Източник: spomen

Твоят коментар