Постоянно ниска температура е признак за понижен имунитет

Как да разбера, че имунитетът ми е понижен? Почти през цялата зима имах проблеми с гърлото – не бяха ми възпалени сливиците, но ме дразнеше при преглъщане и носът ми беше вечно запушен.

Станимира Христозова, гр. Сливен

Явно имате проблеми с имунитета. Хроничният тонзилит или фарингит и честите хреми показват, че активността на имунната система е намалена. Към имунолозите често се обръщат хора, които се оплакват, че гърлото не ги боли много, но ги притесняват неприятни усещания по време на преглъщане и дишане. И най-важното е, че неразположението е трудно за лечение, както обикновено се случва, когато имунитетът е отслабен.

Има ясни признаци, които показват понижените функции на имунната система. Първият е обща слабост, която не е свързана с тежки физически натоварвания. Човек се събужда и чувства, сякаш не е спал изобщо: няма сили, както се казва, дори да си отвори очите. И едва надвечер може да се почувства по-добре.

Вторият знак е ниската температура (субфебрилна) – 37,2-37,4 градуса. Тя може да се повишава към 10-11 часа, а вечер да спада или да се вдига след полунощ и да остане с тези стойности през цялата нощ. Тогава човек страда от безсъние или сънят му е неспокоен от тревожни сънища.

Третият признак на намаления имунитет са честите заболявания. Човек се чувства полуболен, постоянно е настинал, страда от остри респираторни заболявания, често на устните му избива херпес, страда от гъбички по ноктите или кожата, появяват се алергични реакции. Всички заболявания се повлияват трудно от предписаното лечение. Докато човек приема лекарства – всичко е наред, но ден-два след края на терапията, болестта отново се връща.

Ако подозирате, че имате понижен имунитет, важно е да обърнете внимание и на другите признаци. Например, лимфните възли се уголемяват, започват да болят. Жените се притесняват, че косата им започва да капе повече, ноктите се разслояват и чупят.

Болката в ставите и гърба също може да е признак на проблеми с имунитета. Появата на обриви и циреи, както и образуването на папиломи и брадавици, показва намалена имунна активност. Нарушенията в храносмилането (диария и запек), проблеми с нервната система: забравяне, нарушена координация, разсеяно внимание.

Твоят коментар