Посланикът на ЕС в Скопие: РСМ и България трябва да намерят решение, за да продължи евроинтеграцията

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир е оптимист, че през първата половина на годината може да се очаква първата междуправителствена конференция между Македония и ЕС, което ще означава началото на преговорите за пълноправно членство. В интервю за Македонската информационна агенция (МИА) Гир каза, че Португалия се е ангажирала, че по време на нейното председателство на ЕС започването на преговори с Македония ще бъде приоритетен въпрос, цитира думите му скопското електроно издание “360 степени“.

„Нека само да се върнем към събитията от миналата година през март – историческото решение, взето от Европейския съюз. Това означава, че 27-те държави-членки са се съгласили да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Следващата стъпка е да се хармонизира рамката за преговори и да се проведе първата междуправителствена конференция, когато всъщност ще започне самия процес на преговори. Тези преговори продължават в Брюксел и наистина португалското председателство обеща да помогне и да ускори процеса. „Междувременно това, което е важно, е Северна Македония, заедно с България, да се ангажират двустранно в опит да намерят решение, приемливо и за двете страни, което ще позволи на процеса да продължи напред.“ казва Гиър.

Той заяви, че напълно разбира, че хората в страната се чувстват разочаровани и нетърпеливи да продължат напред, но също така подчерта, че движението напред изисква ангажираност по тези въпроси.

„Има много примери от миналото, когато с непрекъснат ангажимент нещата вървят напред и съм голям оптимист,“ добавя Гир.

Според него са необходими две неща – първото е Република Северна Македония и България да продължат да се ангажират с решаването на своите въпроси на двустранна основа и второ – междувременно правителството да приложи и ускори процеса на реформи. Защо има значение – първо, защото това е от най-голямо значение за гражданите, но второ, реформите и то свързаните с ЕС реформи са най-бързият начин за сближаване и присъединяване към европейското семейство.

 

Източник „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар