Посланието на Тръмп към Европа: Вие сте следващите

Американският президент Доналд Тръмп привлече вниманието през последната седмица по въпроси, вариращи от желанието му да купи Гренландия до проблемите с теглото на негов привърженик, така че беше лесно да бъдат пропуснати някои от ключовите му изказвания за търговията, пише Bloomberg.

Въпреки че фокусът падна предимно върху плана му да раздели въвеждането на следващия транш от 10% мита за внос на китайски стоки между 1 септември и 15 декември и върху пазарния срив, който последва, коментарите, които той отправи на митинг в САЩ, показаха, че той няма да се откаже от възгледите си за дисбаланса на други места.

“Европейският съюз е по-лош от Китай, просто по-малък. Той ни заплашва ужасно: бариери, мита, такси”, заяви Тръмп в четвъртък в Мачестър. Ню Хемпшир. “Те се отнасят с нас наистина лошо”.

Това едва ли е първият път, в който американският президент стига дотам с ЕС. Но данни на Евростат от петък не помогнаха на континента в случая с Тръмп, който вижда вариант с повече износ, отколкото внос, като печеливш.

Тръговският излишък на ЕС със Съединените щати възлиза на близо 75 млрд. евро (83 млрд. долара) за първата половина на 2019 г., или с над 11% повече спрямо година по-рано. Излишъкът на Германия до този момент е най-големият в блока.

Напреженитето около митата между САЩ и Китай поема по-голяма част от вината за скорошните сътресения на финансовите пазари, тъй като включва двете най-големи икономики в света. Трудно е да предположим допълнителният спад, който може да се очаква, ако и Европа бъде погълната от следващата търговска война на Тръмп.

Това, че Тръмп не отслабва реториката си по отношение на някои от най-големите съюзници на САЩ в Европа е важно по няколко причини:

– Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е категоричен, че иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, ако е необходимо и без сделка – сценарий, за който икономистите твърдят, че ще засегне икономиката, наред с куп други неща, като търговията.

– Тръмп е в средата на шестмсечното отлагане на решението дали да наложи мита върху вноса на автомобили, което означава, че това решение може да бъде взето в средата на ноември. То почти сигурно ще предизвика отмъщение от Брюксел и вероятно ще тласне германската икономика по-близо до рецесията.

Всичко това предполага интересна среща на Лидерите на Г-7 следващия уикенд в Биариц, Франция. Миналогодишната среща на групата в Канада завърши насред търговската битка, когато търговският съветник на Белия дом Питър Наваро заключи, че има “специално място в ада” за канадския премиер Джъстин Трюдо. За този коментар Наваро след това се извини.

Преди срещата в Биариц Американското търговско представителство ще проведе среща в понеделник по повод спорния френски дигитален данък, насочен към големите технологични компании, като Apple, Amazon, Facebook, Google и ще засегне общо около 30 организации.

Въпреки че често критикува технологичните гиганти, Тръмп не е доволен от френския ход.

“Ако някой ще ги таксува, това трябва да е собствената им страна”, написа той през юли.

Източник Инвестор.бг

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар