Помпео: Парите, които Китай обеща за борба с К-19 са нищожни, в сравнение с щетите, които причини

Американският държавен секретар Майк Помпео отново разкритикува властите в Китай, като нарече помощите в размер на 2 млрд. долара, обещани от Пекин, „нищожни“ в сравнение със стотиците хиляди жертви на пандемията и икономическите щети от нея, предава Reuters.

Помпео също така отхвърли твърдението на китайския лидер Си Дзинпин, че Пекин е действал прозрачно след началото на пандемията, която започна в град Ухан. По думите на държавния секретар, ако Си Дзинпин иска да демонстрира прозрачност той трябва да организира пресконференция, на която да позволи на журналистите да му задават всякакви въпроси.

„Президентът Си (Дзинпин) заяви тази седмица, че Китай действа отворено, отговорно и прозрачно. Де да беше така“, каза Помпео по време на пресконференция в Държавния департамент и допълни, че Пекин продължава да отказва достъп до своите лаборатории, да цензурира дискусиите за пандемията и „още много неща“.

По-рано Си Дзинпин обеща 2 млрд. долара, с които да подпомогне Световната здравна организация (СЗО), малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че страната му ще спре да финансира агенцията на ООН и дори ще преразгледа членството си в нея.

„Очаквам с нетърпение да видя как те ще изпълнят обещанието за 2 млрд. долара (за СЗО)“, коментира Помпео.

„Приносът на Китай в борбата с пандемията е нищожен в сравнение с щетите, които те причиниха на света“.

„Тази пандемия коства приблизително 90 хил. американски животи, повече от 36 млн. от нашите граждани загубиха работата си от март, в световен мащаб (загинаха) 300 хил. души. Разходите от (…) провалите на Китайската комунистическа партия може да са повече от 9 трлн. долара“, допълни държавният секретар.

Той освен това обвини генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесъс в „необичайно близки“ взаимоотношения с Пекин „много преди пандемията“, което според Помпео е „много притеснително“.

 

Източник Агенция „Фокус“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар