Помпео на визита при Вартоломей в Истанбул, Ергодан няма време да се срещне с него

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания в Истанбул духовен водач на православните християни по време на кратко пътуване до Турция вчера, което предизвика гнева на турските официални лица и не включва срещи с никой от тях.

Помпео, който е на обиколка в седем държави из Европа и Близкия изток, публикува в Туитър снимки, след разговора с Вселенския патриарх Вартоломей I, лидерът на около 300 милиона православни християни, след като посети патриаршеската църква „Свети Георги“ в квартал Балат, в Истанбул.

Помпео заяви, че „като лидер на православния свят“ Вартоломей „е ключов партньор, тъй като ние продължаваме да защитаваме религиозната свобода по целия свят“.

Носейки маска с американско знаме, Помпео по-късно обиколи близката джамия Рустем Паша, която е построена от османския архитект Синан и е известна с колоритните си синьо-бели плочки. Съпругата му Сюзън носеше маска и забрадка по време на посещението в джамията, в съответствие с мюсюлманските традиции.

Помпео публикува снимки и написа в Туитър: „Трогнат съм от спиращата дъха красота на джамията Рустем Паша. Ангажиментът на Америка за религиозна свобода няма да се колебае: на всички хора трябва да бъде позволено да практикуват вярата си открито и свободно в места за поклонение като това.“

После Помпео се срещна и с католическият апостолски нунций в Турция, Туркменистан и Азербайджан, архиепископ Пол Ръсел. На срещата двамата са обсъдили „как САЩ могат да подкрепят междурелигиозните мирни усилия в този регион.“, сподели в Туитър американския секретар.

Разговорите в Истанбул бяха съсредоточени върху религиозните свободи в Турция, което разгневи Анкара и подтикна длъжностните лица да призоват Вашингтон да се съсредоточи върху нарушенията на правата на човека в Съединените щати.

Миналата седмица Турция излезе с остро формулирано изявление, в което критикува плановете на Помпео и заяви, че Вашингтон трябва да се „погледне в огледалото“ и да се занимае с въпроси като расизъм, ислямофобия и престъпления от омраза.

Пътуването идва на фона на вече наранените връзки между двамата съюзници в НАТО по редица въпроси, въпреки че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп поддържат приятелски лични отношения.

Висши служители в Държавния департамент на САЩ заявиха, че липсата на официални срещи в Турция се дължи на проблеми с графика по време на краткото спиране. Те казаха, че са търсени срещи, но турските официални лица не са успели да дойдат в Истанбул от столицата Анкара по времето, когато Помпео ще бъде там. Служителите отбелязаха, че Помпео и неговият турски колега планират да се видят в началото на декември на среща на външните министри на НАТО.

От Анкара обявиха, че защитават правата на гражданите от различни религии свободно да изповядват вероизповеданията си, въпреки че наскоро получиха сериозни критики, включително от Помпео, за превръщането на забележителността на Истанбул Света София в джамия, пренебрегвайки статута на бившата катедрала да е музей като признание за мултикултурното минало на града.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не намери време да се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео, който пристигна на посещение в тази страна, каза пред журналисти висш служител на Държавния департамент, съобщава РИА Новости.

„И държавният секретар, и турските официални лица, включително външният министър Чавушоглу, и мисля, че и президентът Ердоган искаха това да се случи. В крайна сметка обаче, не се получи. Графикът на президента Ердоган се промени и не можа да отговори на параметрите, които поставихме в основата на посещението на държавния секретар“, каза дипломатът на брифинг в Истанбул.

Представителят на Държавния департамент призна наличието на разногласия между Вашингтон и Анкара, но отговори на настоятелните въпроси, дали Ердоган е обиден, че всичко е заради графика на турския лидер. „Не мисля, че турските власти … чувстват, че са били отблъснати. В крайна сметка това беше въпрос на график. възгледи по въпроси, при които не сме съгласни с тях“, добави говорител на Държавния департамент.

Говорейки за разногласията, дипломатът поясни, че това е гледната точка за ситуацията в редица региони, включително Източното Средиземноморие, Либия и Сирия.,

Кризата в отношенията между Турция и САЩ възникна след началото на доставките на руските системи за ПВО С-400 за Анкара. Вашингтон поиска да се откаже от сделката и да закупи в замяна американски системи Patriot, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 на Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“). Анкара отказа да направи отстъпки и продължи преговорите за закупуването на допълнителна партида С-400.

Висши служители на Държавния департамент заявиха, че липсата на официални срещи в Турция се дължи на проблеми с графика по време на краткото посещение. Според Вашингтон е направен опит за организиране на политически срещи, но високопоставените официални лица на Анкара не са успели да дойдат в Истанбул по времето, когато държавният секретар на САЩ е в града. Помпео и неговият турски колега планират да се видят в началото на декември на среща на външните министри на НАТО, добавя гръцкият ежедневник.

В същото време в Туитър се появи публикация, която се позовава на полетна информация, според която самолетът на Помпео Boeing C-32A (757-2G4(WL)) е изкарал нощта в София и после се е върнал обратно в Истанбул. На въпрос на „Сега“ дали могат да потвърдят информацията, както и дали самият Помпео е бил в София от Външно министерство отговориха: „За кацането, излитането и престоя на въздухоплавателни средства на летище „София“ може да се обърнете към РВД и летище „София. Държавният секретар на САЩ не е бил и не се намира в България.“

„На 16 ноември самолетът на държавния секретар Майкъл Помпео и неговият екипаж направиха планирано пренощуване в София по технически и логистични причини, докато Държавният секретар беше на официално посещение в Истанбул. Самолетът и екипажът заминаха от София за Истанбул на сутринта на 17 ноември, за да продължат обиколката на Държавния секретар и неговия екип“, съобщиха пред „Сега“ от посолството на САЩ в София.

Обиколката на Помпео започна от Франция. Тя включва още Грузия, Израел, Обединените арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия. Помпео може да се озове в неловко положение, тъй като всички тези държави вече поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън, коментираха световните агенции.

 

Междувременно около 25 членове на лява националистическа група, провъзгласили се за Турския младежки съюз, организираха кратка демонстрация близо до Патриаршията под засилено полицейско присъствие, протестирайки срещу Помпео за срещата с Вартоломей вместо с държавни служители. Демонстрантите скандираха „Долу с американския империализъм“ и „Прибирайте се в къщи Янки“. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар