Помпео: Китайската комунистическа партия е „главната заплаха в съвременната епоха“

Американският държавен секретар Майк Помпео нарече Китайската комунистическа партия (ККП) „главна заплаха в съвременната епоха“, което Вашингтон е помогнал и на други страни да осъзнаят, предават ТАСС и БНР.

Това изказване той направи днес по време на изслушванията пред комисията за външна политика в Сената на САЩ, посветени на проектобюджета на Държавния департамент за 2021 г.

„Обективно разглеждаме Китайската комунистическа партия като главна заплаха в съвременната епоха“, заяви Помпео. По думите му американската дипломация е „помогнала на международната общност да осъзнае заплахата, идваща от ККП“.

„Нито едно правителство – нито на републиканците, нито на демократите, не е било толкова агресивно в противодействието на враждебните действия на Китай като администрацията на президента (Доналд) Тръмп“, увери Помпео.

По думите му Вашингтон е въвел санкции „срещу китайското ръководство“, а също така срещу китайски компании, анулирал е разпоредбите за специалния търговски статут на Хонконг и е „затворил консулството в Хюстън, защото е било свърталище на шпиони“.

В рамките на противодействието на Китай Държавният департамент, в частност, иска от Конгреса за 2021 г. 1,49 млрд. долара за помощ на страните от Индийско-тихоокеанския регион, „което е увеличение с 20 процента спрямо проектобюджета за 2020 г.“. „Искаме този регион от света да бъде свободен, открит и процъфтяващ“, заяви Помпео.

На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори генералното си консулство в Хюстън в срок от 72 часа заради „кражби на американски технологии“, „неподобаващо използване“ на програмите за студентски обмен, а също така „несъвместимо със стандартната практика в дипломацията поведение“ на дипломатическите служители.

Китайското външно министерство в същия ден поиска от САЩ да затворят консулството си в Чънду.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар