Полската нобелистка за литература към съгражданите си: Гласувайте за промяната!

Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г., полякинята Олга Токарчук, призова сънародниците си да гласуват на парламентарните избори в неделя за демокрацията и за промяна на политически курс в страната, предаде АП, цитира Новини.бг 

В среща вчера с читатели и журналисти в Германия, само часове след като бе обявена за лауреат, писателката бе попитана дали желае да се обърне към някого. И тя отговори на английски: Бих желала да кажа на моите приятели, на хората в Полша; нека гласуваме правилно за демокрация.

Токарчук обясни, че парламентарните избори могат да променят бъдещето на Полша. Писателката е твърд противник на правителството на консервативната партия „Право и справедливост“ (ПиС), отбелязва АП.

Според социологическо изследване, цитирано от Ройтерс, ПиС и нейните съюзници ще вземат в неделя 40 на сто от гласовете, докато главната опозиционна сила – „Гражданската коалиция“ – ще спечели само 26 на сто. „Левицата“ ще получи 12 процента от вота, а обединението на Полската селска партия с блока „Кукиз 14“ и крайнодясната „Конфедерация“ – по 7 процента.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар