Полк. Румен Попов: Арменско-азерският конфликт зависи от Русия и Турция

Продължителността и интензивността на арменско-азерския конфликт не зависят от двете страни, а от големите сили в региона – Русия и Турция. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ полк. Румен Попов, бивш военен аташе в Турция и в Иран. Той припомни, че този конфликт тлее в последните 30 години.

„Започналите още от първия момент активни пропагандни и дезинформационни мероприятия относно размера и загубите очевидно целят медийна ескалация, която да инспирира намеса на международните сили. Противоречията и някои конфликтни ситуации, които възникнаха в Сирия, може би са оказали влияние върху решението на Турция да вземе по-активно участие в Нагорни Карабах. В голяма степен може да се счита, че конфликтът е инспириран или одобрен от Турция като възможност за натиск срещу Русия заради проблемите, които последната създаде в Северна Сирия“, обясни той.

Според полк. Румен Попов Турция се страхува и от възможната руска реакция по конфликтите с Гърция и Либия. Турция в момента участва в три конфликта едновременно – Сирия, Либия и сега Нагорни Карабах, отбеляза той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар