Политолотът Христо Панчугов: Мобилните урни са най-разумното решение

„Отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пандемия трябва да легне на плещите на ЦИК“. Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов по повод продължаващите консултации при президента Румен Радев за провеждането на изборния процес.

„За съжаление политическите партии не успяха да надскочат тясно партийните си интереси, същото важи и за президента, и за правителството, които за пореден път влязоха в схватка кой ще извади дивиденти. Най-важните консултации бяха на президента с Националния оперативен щаб и с министъра на здравеопазването, но тази среща на мен не ми даде отговор как ще се гарантира на гражданите безопасно провеждане на изборите. Здравните власти трябва все пак да опишат как би изглеждало провеждането на изборите при различна епидемиологична обстановка – да има поне два или три плана при различна ситуация с пандемията“, заяви още Панчугов.

 

По думите му гласуване по пощата у нас ще е абсурдно – нито има доверие в пощите, нито някога това е правено и няма време да се организира.

 

„Огромни съмнения имам и към машинното гласуване, въпреки че за него се говори много по-отдавна. То ще бъде въведено – ще може да се сертифицират машините, но не виждам време да се убедят гражданите, че и този процес на гласуване е реален и прозрачен и надежден, хората не са свикнали с такъв тип гласуване“, допълни политологът в предаването „Преди всички“.

 

Според него сертифицирането също трябва да е публично.
„За да има доверие в честността на вота в ситуация на извънредна обстановка, ситуация, в която всички партии се съмняват в честността на вота, няма нищо по-важно от това българските граждани да запазят доверието си, че резултатите ще отразяват техния вот. Най-разумното и логично е въвеждането на мобилната урна, това е най-близко до това, с което са свикнали българските граждани“, каза още политологът.

 

„Това налага и най-малък риск за всички участници в него“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар