Покрай извънредното положение МВР получи свободен достъп до данните от телефоните ни

МВР вече ще може да изисква от операторите данни за потребителите, без за това да иска съдебно разрешение, както досега. Безконтролният достъп до това с кого говорим, какви сайтове посещаваме и къде се намираме беше осигурен под претекст да бъдат наблюдавани поставените под карантина граждани, пише Mediapool.bg. 

Според промените в закона за електронните съобщения, оповестени днес в Държавен вестник, операторите ще трябва да съхраняват т.нар. трафични данни на клиентите си за 6 месеца. Уж във връзка с карантината, а покрай това и в друга връзка, а защо не и за други хора, след като съд няма да проверява исканията, а операторите не са наясно кой е болен и кой здрав. 

Посочва се, че мярката ще се прилага за хората, които отказват и не изпълняват заповед за задължителна изолация и лечение.

Преди настоящите промени, данните, за които става дума по-горе, се съхраняваха и предоставяха след съдебно разрешение на МВР при разкриване на тежки престъпления.

Още по темата: 

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/covid-19-otvarya-vratata-za-policeyski-proizvol

https://www.mediapool.bg/politsiyata-poluchi-bezkontrolen-dostap-do-vsichki-telefoni-i-internet-vrazki-news305118.html?fbclid=IwAR3SOImHaeygUlQrEQrAnQQW0sBY867GQ9yRpjFDSOCId6Md6ljEdDSs4Bg


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар