Пожар над Карлово! В гасенето се включва хеликоптер от авиобазата в Крумово

Сухи треви в иглолиста гора горят над водопад Сучурум, Карловско, съобщи директорът на РДЗПБЗН в Пловдив комисар Георги Мангараков, предаде Радио „Фокус”- Пловдив.

 

Сигналът е постъпил вчера, в 16 часа. Направена е била организация на гасенето, като в него са участвали пожарникари от Карлово, както и доброволци и горски от ДГС в Карлово. 

Местността е трудно достъпна, теренът е непроходим. Въпреки това още снощи е бил ограничен пожара, но след като се е стъмнило е било невъзможно да продължат гасаческите дейности, каза Мангараков. 

Тази сутрин гасенето продължава. Горят 40 дка тревиста местност. „Засега не е обхваната иглолистната гора и пожарът не е върхов”, уточни комисар Мангараков.

 

Хеликоптер от Авиобазата в Крумово се включва в гасенето на пожара над Карлово, съобщи още комисар Георги Мангараков. Помощта е била поискана чрез Националния оперативен щаб. „Хеликоптерът вече е излетял с наш представител, за да се облее с вода и да се спре разпространението на пожара”, каза Мангараков. 

Това е единственият пожар на този етап в Пловдивско, където са съсредоточени силите на огнеборците. Очаква се в гасенето му да се включи и военно формирование от 61 механизирана Стрямска бригада. Гасенето на пожара е трудно поради стръмния и трудно проходим терен.

В село Искра, Първомайско, където горят около 500 дка треви и гори за момента е спокойно. Там е организирана охрана, за да не се разпространява пожара. Трудността идва от факта, че има изгорели в основата дървета, които падат и по този начин застрашават от разпространение на пожара.

По думите на комисар Мангараков засега няма никаква опасност за населението.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар