Пожар в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов

Локализиран е пожарът в химическия комбинат „Свилоза“в Свищов, където тази сутрин се запали голямо количество дървесина, съобщава БНР.

В помощ на огнеборците е пристнигнала влакова композиция с 50 тона вода.
Огънят е обхванал камари с дървесина на площ около 800 квадратни метра от склада на открито с обща площ 4 декара, съобщиха от Областната противопожарна служба. Усилията на 50-те пожарникари с 8 автомобила и ведомствената противопожарна служба на химическия комбинат „Свилоза“ са насочени към прекъсване пътя на пожара и да не се позволи той да се разрасне. В борбата с пламъците участват екипи на Районните служби в Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Докарани са и 4 водоноски от община Свищов и влак с 50 тона вода, от който презареждат противопожарните автомобили.

Няма пострадали хора. Няма замърсяване на въздуха на Свищов с финни прахови частици от пожара, сочат данните от Екологичната станция в града.

„Във всички заводи като нашия, когато се обели кората на дървесината, за да влезе в технологията, да се прави на чипс, на трески, кората се изхвърля и тя като стои и не се използва, стои на купчини, започва да гние и от гниенето се самозапалва“, поясни в предаването „12+4“ собственикът на предприятието Красимир Дачев. „Това беше хроничен проблем на фабриката още преди приватизацията“, уточни той и допълни, че с такива „пирамиди“ са били покрити 300 дка.

От 1999 година досега такова нещо не се беше случвало, посочи директорът на предприятието. Това по думите му е причината да се прави нов проект за централа за биомаса, за да може този отпадък да се вкарва да се изгаря и да се превръща в технологична пара за фабриката.

Народът е стресиран и потреблението драматично падна, хората се свиха в черупките си, каза още Красимир Дачев пред „Хоризонт“.

В качеството си на представител на бизнеса Дачев отбеляза, че протестите са хубаво нещо и той самият е недоволен от хиляди неща, но „хубаво е да ги структурираме“.

„Не може така анархо-либерално.“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар