Повечето американци искат Тръмп да си тръгне предсрочно

По-голямата част от американците вярват, че Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от власт, преди Джо Байдън да положи клетва, сочи проучване, публикувано в неделя и цитирано от британския вестник The Guardian, предава Агенция „Фокус“.

В проучването на ABC News и Ipsos 56% от анкетираните казват, че Тръмп трябва да бъде отстранен преди деня на встъпването в длъжност на Байдън, 20 януари.

Още по-голям брой, 67%, държат Тръмп отговорен за насилието в Капитолия на САЩ тази седмица, при което загинаха петима души.

В митинг край Белия дом в сряда президентът каза на привържениците си „да се бият адски“, за да отменят загубата на изборите, за което той твърди, че без доказателства е причинено от изборни измами.

Малко след това тълпа нахлу в Капитолия, в резултат на което полицейски служител е починал, според съобщенията, след като е бил ударен с пожарогасител. Една поддръжничка на Тръмп беше простреляна и убита от органите на реда.

Бяха извършени множество арести, включително на участници, донесли огнестрелни оръжия и експлозиви във Вашингтон. Съобщава се, че бунтовниците са били снабдени с белезници, което показва планове за отвличане на депутатите. Навън протестиращите размахваха бесилки и примки, припомня изданието

Демократите от камарата на представителите готвят импийчмънт в понеделник, обвинявайки Тръмп, че „е застрашил сериозно сигурността на САЩ и техните институции “.

Това ще бъде вторият импийчмънт за Тръмп. Той оцеля миналата година, когато бе оправдан от контролирания от републиканците Сенат.

Нито един президент не е отстраняван от длъжност чрез импийчмънт. Нито някой президент е бил обект на импийчмънт два пъти.

Въпреки че лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл посочи, че втори процес срещу Тръмп може да се състои след 20 януари, деня на встъпването в длъжност на Байдън, президентът съобщава, че подготвя своятата правна защита.

Опитите за позоваване на 25-тата поправка на конституцията на САЩ, което предвижда отстраняването на президент, считан за недееспособен, и замяната му от вицепрезидента, изглежда няма да бъдат успешни.

Някои републиканци призоваха Тръмп да подаде оставка в полза на вицепрезидента Майк Пенс, като по този начин повтори решението на Ричард Никсън да предаде властта на Джералд Форд през 1974 г. Според съобщенията двамата политици не са говорили след бунта в Капитолия. Подобна стъпка също изглежда малко вероятна.

Две трети от Сената трябва да гласуват за импийчмънт и отстраняване на президента. Въпреки че Лиза Мурковски от Аляска заяви, че Тръмп трябва да отиде, а Бен Сасе от Небраска и Пат Тоуми от Пенсилвания са изразили подкрепа за импийчмънт, подобно мнозинство изглежда малко вероятно.

Ако Тръмп не помилва себе си – ход, който би предполагал вина и може да не сработи така или иначе – или не получи помилване от наследника си, той ще бъде уязвим за федерално обвинение, след като напусне поста. Държавните разследвания не подлежат на никакво помилване.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар