Пловдивска психиатърка е арестувана за източването на 500 000 лева от здравната каса

Пловдивска психиатърка е арестувана за източването на 500 000 лева от здравната каса чрез изписването на скъпоструващи лекарства на фиктивни пациенти, съобщиха на съвместен брифинг от прокуратурата и полицията, предаде btv. Акцията е осъществена от ДАНС, „Икономическа полиция“ и Районната прокуратура в Пловдив. 

Схемата е стартирала през януари 2017 година. Лекарката е изписвала скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни пациенти. След това чрез посредници психиатърката получавала ампулите от аптеките и ги продавала на черно, обясни шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Една ампула от въпросните медикаменти струва между 700 и 900 лева.

„Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура“, допълни комисар Рогачев.

Разпитани са над 80 души. При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства 52 души, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства. Разследването показва, че тези хора не знаят за тези лекарста, не са били на преглед, нито познават психиатъра. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Предстои повдигането на обвинения на лекарката за измама и съставянето на фалшиви документи, като тя ще бъде оставена в ареста за 72 часа. По закон предвиденото наказание е между 1 и 8 години затвор.

 

Работата по случая продължава.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар